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dc.creatorMasetto, Tathiana Elisa-
dc.creatorFaria, José Marcio Rocha-
dc.creatorFraiz, Ana Carla Resende-
dc.date.accessioned2020-01-23T17:19:06Z-
dc.date.available2020-01-23T17:19:06Z-
dc.date.issued2015-07-
dc.identifier.citationMASETTO, T. E.; FARIA, J. M. FRAIZ, A. C. R. Loss and re-establishment of desiccation tolerance in the germinated seeds of Sesbania virgata (Cav.) (Pers.). Acta Scientiarum. Agronomy, Maringá, v. 73, n. 3, p. 313-320, July/Sept. 2015.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38635-
dc.description.abstractThis research aimed to investigate the cellular alterations during the loss and re-establishment of desiccation tolerance (DT) in germinated Sesbania virgata seeds. The loss of DT was characterized in germinated seeds with increasing radicle lengths (1, 2, 3, 4 and 5 mm) when subjected to dehydration in silica gel, followed by rehydration. To re-establish DT, the germinated seeds were incubated for 72h in polyethylene glycol (PEG, -2.04 MPa) with or without ABA (100 μM) before dehydration in silica gel. Cell viability was assessed by seedling survival, and DNA integrity was evaluated by gel electrophoresis. Seeds with 1 mm radicle length survived dehydration to the original moisture content (MC) of the dry seed (approximately 10%). PEG treatment was able to re-establish DT, at least partially, with 2, 3 and 4 mm but not in 5 mm radicle lengths. Germinated seeds treated with PEG+ABA performed better than those treated only with PEG, and DT was re-established even in germinated seeds with a 5 mm radicle length. Among the PEG-treated germinated seeds dehydrated to 10% MC, DNA integrity was maintained only in those with a 1 mm radicle length.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Maringápt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceActa Scientiarum. Agronomypt_BR
dc.subjectAbscisic acidpt_BR
dc.subjectCytological alterationpt_BR
dc.subjectOsmotic stresspt_BR
dc.subjectÁcido abscísicopt_BR
dc.subjectAlteração citológicapt_BR
dc.subjectEstresse osmóticopt_BR
dc.subjectSeeds - Desiccation tolerancept_BR
dc.subjectSementes - Tolerância à dessecaçãopt_BR
dc.titleLoss and re-establishment of desiccation tolerance in the germinated seeds of Sesbania virgata (Cav.) (Pers.)pt_BR
dc.title.alternativePerda e restabelecimento da tolerância à dessecação em sementes germinadas de Sesbania virgata (Cav.) (Pers.)pt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoEsta pesquisa objetivou investigar as alterações celulares durante a perda e o restabelecimento da tolerância à dessecação (TD) em sementes germinadas de Sesbania virgata. A perda da TD foi caracterizada em sementes germinadas com 1, 2, 3, 4 e 5 mm de comprimento de radícula, submetidas à desidratação em sílica gel seguida de reidratação. Para restabelecer a TD, as sementes germinadas foram incubadas por 72h em PEG (-2,04 MPa) com e sem ABA (100 μM) antes da secagem em sílica gel. A viabilidade celular foi avaliada pela sobrevivência de plântulas e a integridade do DNA foi avaliada por meio de eletroforese em gel. Sementes com 1 mm de radícula sobreviveram à secagem até o teor de água original (aproximadamente 10%). O tratamento com PEG foi eficiente para restabelecer a TD, parcialmente, em sementes com 2, 3 e 4 mm, exceto com 5 mm de radícula. Sementes germinadas tratadas com PEG+ABA apresentaram melhor desempenho em relação às sementes sem ABA, sendo que a TD foi restabelecida em sementes com 5 mm de radícula. Dentre as sementes tratadas com PEG e secas até 10% de teor de água, a integridade do DNA foi mantida em sementes com 1 mm de radícula.pt_BR
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