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Campo DCValorIdioma
dc.creatorCoelho, Lívia Lopes-
dc.creatorCarneiro, Daniella Nogueira Moraes-
dc.creatorPaiva, Patrícia Duarte de Oliveira-
dc.creatorCarneiro, Leandro Flávio-
dc.date.accessioned2020-02-05T21:06:00Z-
dc.date.available2020-02-05T21:06:00Z-
dc.date.issued2012-12-
dc.identifier.citationCOELHO, L. L. et al. Soluções conservantes e pulsing na pós-colheita de Zingiber spectabile. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 4, p. 482-485, out./dez. 2012. DOI: 10.1590/S1983-40632012000400016.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38850-
dc.description.abstractPostharvest aspects of tropical flowers are still relatively unknown, and there is no methodology for this stage of the production process. So, this study aimed at evaluating the effect of preservative solutions and sucrose on the postharvest preservation of Zingiber spectabile Griff. Floral stems of approximately 40.0 cm, with turgid bracts and characteristic color, were harvested and submitted to a cleaning process, in a laboratory of the Universidade Federal de Lavras, in Lavras, Minas Gerais State, Brazil, in 2010. Afterwards, they were transferred to plastic bottles containing 1.0 L of solutions which corresponded to different treatments: pure water (control), commercial Crystal Clear® preservative (7.5 mL L-1), calcium hypochlorite (5%), commercial Florissant® preservative (1 tablet L-1) and pulsing with Hydraflor-100® (16.0 mL L-1) and with a sucrose solution (10%). The experimental design was completely randomized, with six treatments and four replications, with three inflorescences per replication (plot). The treatments were randomly distributed in a room with temperature of 18ºC and relative humidity of 70%. The visual quality was evaluated according to a scale, with the absorbed volume and dry weight of floral stems being daily measured. Pulsing with Hydraflor-100® provided the highest weight for floral stems and the best commercialization time for Zingiber spectabile.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Goiás (UFG), Escola de Agronomia (EA)pt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourcePesquisa Agropecuária Tropical (PAT)pt_BR
dc.subjectSorvetãopt_BR
dc.subjectFlores tropicaispt_BR
dc.subjectConservantes floraispt_BR
dc.subjectFlor de cortept_BR
dc.subjectZingiber spectabile Griff.pt_BR
dc.subjectTropical flowerspt_BR
dc.subjectFloral preservative solutionspt_BR
dc.subjectCut flowerpt_BR
dc.titleSoluções conservantes e pulsing na pós-colheita de Zingiber spectabilept_BR
dc.title.alternativePreservative solutions and pulsing on Zingiber spectabile postharvestpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoOs aspectos pós-colheita de flores tropicais ainda são pouco conhecidos, não havendo uma metodologia estabelecida para esta etapa do processo produtivo. Assim, objetivou-se avaliar o efeito de soluções conservantes e sacarose na conservação pós-colheita de sorvetão (Zingiber spectabile Griff.). Hastes florais de, aproximadamente, 40,0 cm, com brácteas túrgidas e coloração característica, foram colhidas e submetidas a um processo de limpeza, em laboratório da Universidade Federal de Lavras, em Lavras (MG), em 2010. Posteriormente, foram dispostas em recipientes plásticos, contendo 1,0 L de solução correspondente a diferentes tratamentos: água pura (controle); conservante comercial Crystal Clear® (7,5 mL L-1); hipoclorito de cálcio (5%); conservante comercial Florissant® (1 pastilha L-1); e pulsing com Hydraflor-100® (16,0 mL L-1) e com solução de sacarose (10%). O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com seis tratamentos e quatro repetições, utilizando-se três inflorescências por repetição (parcela). Os tratamentos foram mantidos em sala com temperatura de 18ºC e umidade relativa de 70%. A qualidade visual foi avaliada com base em uma escala de notas, sendo, diariamente, avaliados o volume absorvido e a massa fresca das hastes florais. O uso de pulsing com Hydraflor-100® proporcionou maior massa de hastes florais e maior período de comercialização de sorvetão.pt_BR
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