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Campo DCValorIdioma
dc.creatorLense, Guilherme Henrique Expedito-
dc.creatorParreiras, Taya Cristo-
dc.creatorMoreira, Rodrigo Santos-
dc.creatorAvanzi, Junior Cesar-
dc.creatorMincato, Ronaldo Luiz-
dc.date.accessioned2020-04-27T16:28:19Z-
dc.date.available2020-04-27T16:28:19Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationLENSE, G. H. E. et al. Estimates of soil losses by the erosion potential method in tropical latosols. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 43, 2019.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/40368-
dc.description.abstractWater erosion is one of the main problems faced in coffee cultivation, as it promotes environmental degradation and crop yield decrease. Erosion estimates support the planning of conservation management practices and allowing determining the rates of soil losses. Thus, the objective of this paper was to estimate the soil loss by water erosion using the Erosion Potential Method in a sub-basin predominantly covered by coffee cultivation and then to compare the results with the Soil Loss Tolerance limits. The study area is the Coroado Stream Sub-basin, located at Alfenas Municipality, south of Minas Gerais, Brazil. The sub-basin presented an Erosion Coefficient of 0.272, indicating a predominance of low-intensity erosion. The total soil loss estimate was 1,772.01 Mg year-1 with an estimated average of 1.74 Mg ha-1 year-1. Soil Loss Tolerance limits range from 4.75 to 7.26 Mg ha-1 year-1 and, according to the Erosion Potential Method, only 1.0% of the sub-basin presented losses above the limits. The areas with the highest slopes and bare soil concentrated the highest losses rates and should be prioritized in the adoption of mitigation measures. The Erosion Potential Method estimated soil losses in tropical edaphoclimatic conditions in a fast, efficiently and at low cost, supporting the adoption of conservation management practices.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Lavraspt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceCiência e Agrotecnologiapt_BR
dc.subjectSoil conservationpt_BR
dc.subjectWater erosionpt_BR
dc.subjectConservação do solopt_BR
dc.subjectErosão hídricapt_BR
dc.titleEstimates of soil losses by the erosion potential method in tropical latosolspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA erosão hídrica é um dos principais problemas enfrentados na cafeicultura, pois promove a degradação ambiental e a diminuição da produção agrícola. As estimativas da erosão auxiliam no planejamento de práticas e sistemas de manejo conservacionistas e permitem aferir as taxas de perdas do solo. Assim, o objetivo do trabalho foi estimar a perda de solo por erosão hídrica pelo Método de Erosão Potencial em uma sub-bacia hidrográfica com cultivo predominante de café e, então, comparar com os limites de Tolerância de Perda do Solo. A área de estudo correspondente a uma Sub-bacia Hidrográfica do Córrego Coroado, Município de Alfenas, sul de Minas Gerais, Brasil. O Método de Erosão Potencial apresentou o Coeficiente de Intensidade da Erosão de 0,272, indicando predomínio da erosão de fraca intensidade. A perda potencial total de solo foi de 1.772,01 Mg ano-1 com média estimada em 1,74 Mg ha-1 ano-1. Os limites de Tolerância de Perda do Solo variaram de 4,75 a 7,26 Mg ha-1 ano-1 e segundo o Método de Erosão Potencial apenas 1,0% da sub-bacia apresentou perdas acima do limite de tolerância. As maiores taxas de perdas de solo se encontram nas áreas com maiores declividades e presença de solo exposto e devem ser priorizadas na adoção de medidas mitigadoras. O Método de Erosão Potencial estimou as perdas de solo nas condições edafoclimáticas tropicais de forma rápida, eficiente e com baixo custo, subsidiando a adoção de práticas agronômicas conservacionistas.pt_BR
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