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Campo DCValorIdioma
dc.creatorPereira, Dálleth Thauanny de Oliveira-
dc.creatorNobre, João Rodrigo Coimbra-
dc.creatorBianchi, Maria Lúcia-
dc.date.accessioned2020-05-05T22:30:46Z-
dc.date.available2020-05-05T22:30:46Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationPEREIRA, D. T. de O.; NOBRE, J. R. C.; BIANCHI, M. L. Energy quality of waste from Brazil nut (bertholletia excelsa), in the state of Pará. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 5, n. 4, 2019.pt_BR
dc.identifier.urihttp://www.brazilianjournals.com/index.php/BRJD/article/view/1471pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/40607-
dc.description.abstractThe amount of residues that are discarded from Brazil nuts generated in the extraction of a fruit is 1.6 kg of bark and 2 kg of hedgehog. An alternative use for such waste is the production of energy. Therefore, the objective of this work was to evaluate the energy properties of Brazil nut shell, as well as the gravimetric yield of charcoal produced from this residue, in order to know its energy potential. Chestnut residues were collected in the municipality of Castanhal-PA. The gravimetric yield was determined by the mass of the dry coal divided by the mass of the dry biomass, multiplied by 100. The in natura material was charred in a Mufla type oven with a temperature of 450º for 60 minutes. The upper calorific power (UCP) was determined according to the standard ABNT NBR 8633/84 and according to the manual of the calorimeter PARR 1201, besides the determination of the lower calorific power (LCP) and the net calorific power (NCP). The result of the gravimetric yield of the carbonization found for the residues of Bertholletiaexcelsa was 41.67%. The upper calorific power for coal was 7092.5 kcal /kg, for lower calorific power, 6905.6 kcal /kg and 6877.4 kcal /kg for net calorific power. These results are related to the chemical and elemental composition of the carbonization, thus determining the potential of the waste to be used for energy purposes.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceBrazilian Journal of Developmentpt_BR
dc.subjectBiomassapt_BR
dc.subjectCarvão vegetalpt_BR
dc.subjectPoder caloríficopt_BR
dc.subjectBiomasspt_BR
dc.subjectCharcoalpt_BR
dc.subjectCalorific powerpt_BR
dc.titleEnergy quality of waste from Brazil nut (bertholletia excelsa), in the state of Parápt_BR
dc.title.alternativeQualidade energética de resíduos da castanha-do-Brasil (bertholletia excelsa), no estado do Parápt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA quantidade de resíduos que são descartados da castanha-do-Brasil gerados na extração de um fruto é de 1,6 kg de casca e 2 kg de ouriço. Uma alternativa de utilização para esses resíduos é a produção de energia. Logo, o objetivo do presente trabalho é analisar o poder calorífico da casca da castanha-do-Brasil e o rendimento do carvão produzido a partir desse resíduo, afim de conhecer o potencial energético do mesmo. Os resíduos da castanha foram coletados no município de Castanhal-PA. Parte do material foi triturado e peneirado com granulometria de 40, 60, 100, 200 e 270 mesh e acondicionados em sala de climatização para a realização das análises e a parte in natura foi carbonizada em forno tipo Mufla com temperatura de 450º por 60 minutos. O rendimento gravimétrico foi determinado pela massa do carvão seco dividido pela massa da madeira seca, multiplicado por 100 e o poder calorífico superior (PCS) determinado segundo a norma ABNT NBR 8633/84 e conforme o manual do calorímetro PARR 1201, além da determinação do poder calorífico inferior (PCI) e poder calorífico líquido (PCL). O resultado de rendimento gravimétrico da carbonização encontrado para os resíduos de Bertholletiaexcelsa foi de 41,67%. O poder calorífico superior para o carvão foi de 7092,5 kcal/kg, para poder calorífico inferior, 6905,6 kcal/kg e 6877,4 kcal/kg para poder calorífico líquido. Esses resultados estão relacionados a composição química e elementar da carbonização, determinando assim o potencial dos resíduos para serem utilizados com fins energéticos.pt_BR
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