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Campo DCValorIdioma
dc.creatorGonçalves, Ana Stella Freire-
dc.creatorVon Pinho, Renzo Garcia-
dc.creatorGuilherme, Luiz Roberto Guimarães-
dc.creatorFurtado, José Eduardo Borges-
dc.creatorPereira, Francielly de Cássia-
dc.date.accessioned2020-06-01T18:13:56Z-
dc.date.available2020-06-01T18:13:56Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationGONÇALVES, A. S. F. et al. Foliar feeding with zinc as a biofortification strategy in maize. Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 18, n. 2, p. 281-289, 2019.pt_BR
dc.identifier.urihttp://rbms.cnpms.embrapa.br/index.php/ojs/article/view/933pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41327-
dc.description.abstractHuman zinc malnutrition is a concern in the contemporary scenario. Ranked among the serious micronutrient deficiencies and considered a major cause of child mortality, especially in developing countries. Cereals, such as maize (Zea mays L.), food source in these countries, show low zinc concentration. In view of this, biofortification has been shown promise to increase the nutrient content in staple foods and to improve their nutritional quality. The aim of this study was to evaluate the potential of maize genotypes in relation to yield and zinc concentration in grains and leaves as a function of zinc sulfate doses in two growing seasons. A total of 17 commercial hybrids were evaluated in three doses (0, 5, and 10g L-1 ha-1). The zinc concentration was quantified by acid digestion, followed by atomic absorption spectrophotometer analysis. Any change was observed in grain yield as a function of the doses. Higher doses applied near flowering resulted in higher concentrations of the micronutrient in the grains. However, the concentrations in the grains were, on average, below the value established by the Harvest Plus biofortification program. The results provide information for the selection of genotypes with zinc uptake potential aiming at food safety through agronomic biofortification.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherAssociação Brasileira de Milho e Sorgo (ABMS)pt_BR
dc.rightsrestrictAccesspt_BR
dc.sourceRevista Brasileira de Milho e Sorgopt_BR
dc.subjectZea mays L.pt_BR
dc.subjectZinc deficiencypt_BR
dc.subjectMicronutrientspt_BR
dc.subjectFood safetypt_BR
dc.subjectPlant nutritionpt_BR
dc.subjectMilho - Adubos e fertilizantespt_BR
dc.subjectDeficiência de zincopt_BR
dc.subjectMicronutrientespt_BR
dc.subjectSegurança alimentarpt_BR
dc.subjectNutrição vegetalpt_BR
dc.titleFoliar feeding with zinc as a biofortification strategy in maizept_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA desnutrição humana por zinco é uma preocupação no cenário contemporâneo. Classificada entre as graves deficiências de micronutrientes, sobretudo em países em desenvolvimento, ela é considerada uma das principais causas da mortalidade infantil. Cereais como o milho (Zea mays L.), fonte de alimento nesses países, apresenta baixa concentração de zinco. Frente a isso, a biofortificação tem se mostrado promissora para incrementar o teor de nutrientes em alimentos básicos e melhorar a sua qualidade nutricional. O objetivo desse estudo foi avaliar o potencial de genótipos de milho quanto à produtividade e a concentração de zinco nos grãos e nas folhas, em função de doses de sulfato de zinco, em duas épocas de cultivo. Foram avaliados 17 híbridos comerciais, em três doses (0, 5 e 10g L-1 ha-1). A concentração de zinco foi quantificada por meio da digestão ácida, seguida de análise via espectrofotômetro de absorção atômica. Observou-se que não houve alteração na produtividade de grãos em função das doses. Maiores doses aplicadas próximo ao florescimento resultaram em maiores concentrações do micronutriente nos grãos. No entanto, as concentrações nos grãos ficaram, em média, abaixo do valor estabelecido pelo programa de biofortificação Harvest Plus. Os resultados fornecem informações para seleção de genótipos com potencial de absorção de zinco, visando à segurança alimentar por meio da biofortificação agronômica.pt_BR
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