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Campo DCValorIdioma
dc.creatorMarodin, Josué Clock-
dc.creatorResende, Francisco Vilela-
dc.creatorGabriel, André-
dc.creatorSouza, Rovilson José de-
dc.creatorResende, Juliano Tadeu Vilela de-
dc.creatorKopanski, Cristhiano-
dc.creatorZeist, André Ricardo-
dc.date.accessioned2020-06-19T17:08:22Z-
dc.date.available2020-06-19T17:08:22Z-
dc.date.issued2019-11-
dc.identifier.citationMARODIN, J. C. et al. Agronomic performance of both virus-infected and virus-free garlic with different seed bulbs and clove sizes. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 54, 2019. Paginação irregular.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41494-
dc.description.abstractThe objective of this work was to evaluate the growth and production of a garlic clone subjected to either infection or virus-free conditions, according to bulb and clove size classification. The experiment was carried out in a randomized complete block design with four replicates. Treatments consisted of either virus-infected or virus-free cloves, obtained from bulbs of four size classes and from cloves with three sieve diameters. Vegetative characteristics and plant production were assessed. Plants infected by viral complexes showed a reduction in emergence (8.4%), plant height (9.8%), and production of marketable bulbs (39.4%), as well as a lower average mass of bulbs and cloves. The virus-free clone produced more bulbs in classes 5 (42-47 mm), 6 (47-56 mm), and 7 (> 56 mm), besides having a lower influence on marketable quality standards as a function of garlic seed size variation. In the infected clone, bulbs from sieve 6 and cloves from sieve 1 (15×25 mm) produced bulbs with the highest market value. Virus-free garlic seed, with bulbs and cloves of medium and large size, produce bulbs of the highest market value, whereas, for the infected garlic, this is possible only with the larger garlic size.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPApt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourcePesquisa Agropecuária Brasileirapt_BR
dc.subjectAllium sativumpt_BR
dc.subjectGarlic seedpt_BR
dc.subjectGarlic - Marketable sizept_BR
dc.subjectVegetative growthpt_BR
dc.subjectAlho-sementept_BR
dc.subjectAlho - Classificação comercialpt_BR
dc.subjectDesenvolvimento vegetativopt_BR
dc.titleAgronomic performance of both virus-infected and virus-free garlic with different seed bulbs and clove sizespt_BR
dc.title.alternativeDesempenho agronômico de alho infectado e de alho livre de vírus com diferentes tamanhos de bulbos e bulbilhospt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento e a produção de um clone de alho submetido a condições de infecção viral e livre de vírus, com base na classificação por tamanho de bulbos e bulbilhos. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, com quatro repetições. Os tratamentos consistiram de bulbilhos infectados com vírus ou não infectados, obtidos de bulbos de quatro classes de tamanho e de bulbilhos com três diâmetros de peneira. Avaliaram-se as características vegetativas e a produção das plantas. As plantas infectadas por complexos virais apresentaram redução na emergência (8,4%), na altura de planta (9,8%) e na produção comercial de bulbos (39,4%), além de menor massa média de bulbos e bulbilhos. O clone livre de vírus teve maior produção de bulbos nas classes 5 (42‒47 mm), 6 (47‒56 mm) e 7 (>56 mm), bem como menor influência no padrão comercial, em razão da variação do tamanho do alho-semente. No clone infectado, os bulbos de classe 6 e os bulbilhos de peneira 1 (15×25) produziram bulbos de maior valor comercial. O alho-semente livre de vírus e com bulbos e bulbilhos de tamanho médio e grande produz bulbos de maior valor comercial, enquanto, para o alho infectado, isto só é possível com o alho de maior tamanho.pt_BR
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