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http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41585
Registro completo de metadados
Campo DC | Valor | Idioma |
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dc.creator | Almeida, Fernando Araújo de | - |
dc.creator | Silva-Mann, Renata | - |
dc.creator | Santos, Heloisa Oliveira dos | - |
dc.creator | Pereira, Rucyan Walace | - |
dc.creator | Blank, Arie Fitzgerald | - |
dc.date.accessioned | 2020-06-26T18:12:13Z | - |
dc.date.available | 2020-06-26T18:12:13Z | - |
dc.date.issued | 2019 | - |
dc.identifier.citation | ALMEIDA, F. A. de et al. Germination temperatures affect the physiological quality of seeds of lettuce cultivars. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 35, n. 4, p. 1143-1152, jul./ago. 2019. | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41585 | - |
dc.description.abstract | The objective of this study was to evaluate the physiological quality allied to biochemical quality of lettuce seeds by germination and enzymes expression at 20, 25, 30, 35, 40 and 42ºC. Germination speed index and percentage of germination were estimated. Isoenzyme expressions were assessed by alcohol dehydrogenase (ADH), malate dehydrogenase (MDH), catalase (CAT), esterase (EST), pyruvate decarboxylase (PDC) and glutamate oxaloacetate transferase (GOT). The experiment consisted of a completely randomized design in a factorial scheme 4x6, with four cultivars and six different temperatures, with four replications. The highest germination and vigor were observed for cv. ‘Everglades’ at 35°C, which proved that this cultivar is thermotolerant. Catalase can be considered a genetic marker for the identification of thermotolerant lettuce cultivars. Cultivar ‘Everglades’ has potential to be used in lettuce breeding programs aimed at cultivars tolerant to high temperatures during germination. | pt_BR |
dc.language | en | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal de Uberlândia | pt_BR |
dc.rights | acesso aberto | pt_BR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.source | Bioscience Journal | pt_BR |
dc.subject | Lactuca sativa L. | pt_BR |
dc.subject | Isoenzymes | pt_BR |
dc.subject | Thermotolerance | pt_BR |
dc.subject | Esterase | pt_BR |
dc.subject | Catalase | pt_BR |
dc.subject | Alcohol dehydrogenase | pt_BR |
dc.subject | Alface - Qualidade | pt_BR |
dc.subject | Isoenzimas | pt_BR |
dc.subject | Termotolerância | pt_BR |
dc.subject | Álcool desidrogenase | pt_BR |
dc.title | Germination temperatures affect the physiological quality of seeds of lettuce cultivars | pt_BR |
dc.title.alternative | Qualidade fisiológica de sementes de alface sob diferentes temperaturas na germinação | pt_BR |
dc.type | Artigo | pt_BR |
dc.description.resumo | O objetivo deste estudo foi avaliar a qualidade fisiológica e bioquímica de sementes de alface por meio da germinação e expressão de enzimas a 20, 25, 30, 35, 40 e 42ºC. As variáveis velocidade de germinação e o índice de velocidade de germinação foram estimadas. As expressões das enzimas alcool desidrogenase (ADH), malato desidrogenase (MDH), catalase (CAT), esterase (EST), piruvate descarboxilase (PDC) e glutamato oxaloacetato transferase (GOT) foram avaliadas. Para análise dos genótipos foi empregado o delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 4x6, testando quatro cultivares e seis diferentes temperaturas, com quatro repetições. A maior germinação e vigor foram observadas para a cv. ‘Everglades’ a 35°C, o que prova que esta cultivar é termotolerante. A catalase pode ser considerada um marcador para a identificação de cultivares de alface termotolerantes. A cultivar ‘Everglades’ tem potential para uso em programas de melhoramento visando tolerância à alta temperatura durante a germinação. | pt_BR |
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