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Campo DCValorIdioma
dc.creatorAndrade, Francisco Teixeira-
dc.creatorAbreu, Márvio Lobão Teixeira de-
dc.creatorLopes, João Batista-
dc.creatorFigueiredo, Agustinho Valente de-
dc.creatorAraripe, Maria de Nazaré Bona Alencar-
dc.creatorFerreira, Antônio Hosmylton Carvalho-
dc.date.accessioned2020-09-07T21:43:51Z-
dc.date.available2020-09-07T21:43:51Z-
dc.date.issued2014-06-
dc.identifier.citationANDRADE, F. T. et al. Ichthyometry and electrical bioimpedance analysis to estimate the body composition of tambatinga. Acta Amazonica, Manaus, v. 44, n. 2, p. 279-286, June 2014. DOI: 10.1590/S0044-59672014000200014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42910-
dc.description.abstractBody composition analysis is relevant to characterize the nutritional requirements and finishing phase of fish. The aim of this study was to investigate the relationship between ichthyometric (weight, total and standard length, density and yields), bromatological (fat, protein, ash and water content) and bioelectrical-impedance-analysis (BIA) (resistance, reactance, phase angle and composition indexes) variables in the hybrid tambatinga (Colossoma macropomum × Piaractus brachypomus). In a non-fertilized vivarium, 520 juveniles were housed and fed commercial rations. Then, 136 days after hatching (DAH), 15 fish with an average weight of 37.69 g and average total length of 12.96 cm were randomly chosen, anesthetized (eugenol) and subjected to the first of fourteen fortnightly assessments (BIA and biometry). After euthanasia, the following parts were weighed: whole carcass with the head, fillet, and skin (WC); fillet with skin (FS); and the remainder of the carcass with the head (CH). Together, FS and CH were ground and homogenized for the bromatological analyses. Estimates of the body composition and yields of tambatinga, with models including ichthyometric and BIA variables, showed correlation coefficients ranging from 0.81 (for the FS yield) to 1,00 (for the total ash). Similarly, models that included only BIA variables had correlation coefficients ranging from 0.81 (FS and CH yields) to 0.98 (for the total ash). Therefore, in tambatinga, the BIA technique allows the estimation of the yield of the fillet with skin and the body composition (water content, fat, ash, and protein). The best models combine ichthyometric and BIA variables.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA)pt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceActa Amazonicapt_BR
dc.subjectBromatologypt_BR
dc.subjectFishpt_BR
dc.subjectNon-lethal assessmentpt_BR
dc.subjectReactancept_BR
dc.subjectResistancept_BR
dc.subjectBromatologiapt_BR
dc.subjectPeixept_BR
dc.subjectAvaliação não letalpt_BR
dc.subjectReatânciapt_BR
dc.subjectResistênciapt_BR
dc.titleIchthyometry and electrical bioimpedance analysis to estimate the body composition of tambatingapt_BR
dc.title.alternativeIctiometria e bioimpedância elétrica para estimativa da composição corporal do tambatingapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoAnalisar composição corporal é relevante para caracterizar necessidades nutricionais e fase de terminação de peixes. Objetivou-se estudar a relação entre variáveis ictiométricas (peso, comprimentos total e padrão, densidade e rendimentos), bromatológicas (gordura, proteína, cinza e umidade) e aquelas da análise por bioimpedância ou BIA (resistência, reatância, ângulo de fase e índices de composição), no híbrido tambatinga (Colossoma macropomum x Piaractus brachypomus). Em um viveiro não fertilizado, 520 juvenis foram cultivados com ração comercial. Com idade de 136 dias após a eclosão dos ovos, 37,69 g de peso, 12,96 cm de comprimento total, 15 peixes, colhidos ao acaso, foram anestesiados (eugenol) e submetidos à primeira de quatorze avaliações quinzenais (BIA e biometria). Após eutanásia foram dissecados e pesados: carcaça inteira com cabeça, filé e pele (CICFP), filé com pele (FCP) e resto da carcaça com cabeça (CCC). Juntos, FCP e CCC foram moídos e homogeneizados para análise bromatológica. Estimativas da composição corporal e de rendimentos do tambatinga, com modelos incluindo variáveis ictiométricas e da BIA, apresentaram coeficientes de correlação entre 0,81 (para o rendimento do FCP) e 1,00 (para cinzas totais). Analogamente, modelos com a inclusão apenas de variáveis da BIA mostram coeficientes de correlação entre 0,81 (rendimento do FCP e do CCC) e 0,98 (para cinzas totais). Portanto, no tambatinga, a técnica da BIA possibilita a estimativa do rendimento de filé com pele e composição corporal (umidade, gordura, cinza e proteína). Os melhores modelos agregam variáveis ictiométricas e da BIA.pt_BR
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