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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSantos, Marcone Moreira-
dc.creatorBorges, Eduardo Euclydes de Lima e-
dc.creatorAtaíde, Glauciana da Mata-
dc.creatorPires, Raquel Maria de Oliveira-
dc.creatorRocha, Debora Kelli-
dc.date.accessioned2020-09-16T12:23:31Z-
dc.date.available2020-09-16T12:23:31Z-
dc.date.issued2020-03-
dc.identifier.citationSANTOS, M. M. et al. Enzyme activity in the micropylar region of Melanoxylon brauna Schott seeds during germination under heat stress conditions. Journal of Seed Science, Londrina, v. 42, e202042009, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/2317-1545v42229988.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43098-
dc.description.abstractRecent studies indicate that global temperatures will rise substantially in the 21st century, leading to the extinction of several plant species, as plant metabolism and germination are greatly affected by temperature. Melanoxylon brauna, a tree species native to the Atlantic Forest that occurs from northeastern to southeastern Brazil, is one of the many species threatened by global warming. Despite the economic and ecological importance of M. brauna, studies investigating the influence of heat stress on seed germination and biochemical responses are still incipient. This study aimed to evaluate enzyme activity in the micropylar region of M. brauna seeds during germination under heat stress conditions. Endo-β-mannanase, α-galactosidase, polygalacturonase, pectin methylesterase, pectin lyase, total cellulase, 1,3-β-glucosidase, and 1,4-β-glucosidase activities were determined in micropyles of seeds imbibed for 24, 48 and 72 h at 25, 35 and 45 °C. Seed germination was highest at 25 °C. Endo-β-mannanase activity was not detected under any of the experimental conditions, but imbibition temperature had a significant effect on the activity of all other enzymes.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherABRATES - Associação Brasileira de Tecnologia de Sementespt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceJournal of Seed Sciencept_BR
dc.subjectCell wallpt_BR
dc.subjectEnzymept_BR
dc.subjectGerminationpt_BR
dc.subjectTemperaturept_BR
dc.subjectBraúna - Sementespt_BR
dc.subjectParede celularpt_BR
dc.subjectEnzimaspt_BR
dc.subjectGerminaçãopt_BR
dc.subjectSementes - Estresse térmicopt_BR
dc.titleEnzyme activity in the micropylar region of Melanoxylon brauna Schott seeds during germination under heat stress conditionspt_BR
dc.title.alternativeAtividade enzimática na região micropilar de sementes de Melanoxylon brauna Schott durante a germinação sob estresse térmicopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoEstudos recentes indicam alta na temperatura global no decorrer desse século, fato que pode ocasionar a extinção de diversas espécies vegetais, visto que processos como a germinação são influenciados pela temperatura. Dentre as espécies com risco de extinção está a Melanoxylon brauna, árvore nativa da Mata Atlântica de ocorrência nas regiões Nordeste e Sudeste. Mesmo diante de sua importância econômica e ecológica, estudos referentes à germinação em condições de estresse térmico, bem como suas consequências bioquímicas nas diferentes partes das sementes, ainda são incipientes. Diante disso, objetivou-se avaliar a germinação e a atividade enzimática na região micropilar de sementes de M. brauna durante a germinação sob estresse térmico. Avaliou-se germinação nas temperaturas de 25, 35 e 45 °C. As atividades das enzimas endo-β-mannanase, α- galactosidase, polygalacturonase, pectinametilesterase, pectinaliase, celulases totais, β-1,3- e β-1,4-glucosidases foram avaliadas em micrópilas embebidas por 0, 24, 48 e 72 h a 25, 35 e 45 °C. Houve maior germinação a 25 °C. Não foi detectada atividade da enzima endo-β-mananase em nenhuma das condições avaliadas. A temperatura de embebição influenciou a atividade das demais enzimas.pt_BR
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