Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43424
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorResende, Geraldo M. de-
dc.creatorAlvarenga, Marco Antônio R.-
dc.creatorYuri, Jony E.-
dc.creatorSouza, Rovilson José de-
dc.date.accessioned2020-10-15T23:03:27Z-
dc.date.available2020-10-15T23:03:27Z-
dc.date.issued2010-12-
dc.identifier.citationRESENDE, G. M. de et al. Yield and postharvest quality of winter growing crisphead lettuce as affected by doses of nitrogen and molybdenum. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 28, n. 4, p. 441-445, 2010. DOI: 10.1590/S0102-05362010000400011.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43424-
dc.description.abstractThe trial was carried out at Três Pontas, Minas Gerais State, Brazil, from April to July 2003, to evaluate the influence of nitrogen and molybdenum rates on productive characteristics and postharvest quality of crisphead lettuce (Lactuca sativa L.). A randomized complete block design with three replications was used. Treatments were a factorial combination of four nitrogen rates (0.0; 60.0; 120.0 and 180.0 kg ha-1) applied in additional the dose commonly used by growers (60 kg ha-1 of N) and five foliar molybdenum rates (0.0; 35.1; 70.2; 105.3 and 140.4 g ha-1). The total and commercial fresh weight and head circumference showed significant effects for doses of nitrogen and of molybdenum, as well as for their interaction. No significant effects of the treatments for stem length were observed. There was a linear effect of N and Mo doses for postharvest conservation at 28 days, and the rate of 150.0 kg ha-1 of N showed the best conservation at 35 days after the harvest. The percentage of dry matter showed quadratic effects, and the doses of 95.9 kg ha-1 of N and 75.3 kg ha-1 of Mo showed the highest return.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherAssociação Brasileira de Horticultura (ABH)pt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceHorticultura Brasileirapt_BR
dc.subjectLactuca sativa L.pt_BR
dc.subjectMassa frescapt_BR
dc.subjectNutriçãopt_BR
dc.subjectArmazenamentopt_BR
dc.subjectFresh weightpt_BR
dc.subjectNutritionpt_BR
dc.subjectStoragept_BR
dc.titleYield and postharvest quality of winter growing crisphead lettuce as affected by doses of nitrogen and molybdenumpt_BR
dc.title.alternativeRendimento e qualidade pós-colheita de alface americana em função de doses de nitrogênio e molibdêniopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO trabalho foi conduzido no município de Três Pontas, Sul de Minas Gerais, de abril a julho de 2003, com o objetivo de avaliar a influência de doses de nitrogênio e molibdênio nas características produtivas e qualidade pós-colheita da alface tipo americana (Lactuca sativa L.). Utilizou-se o delineamento de blocos ao acaso em arranjo fatorial 4x5, compreendendo quatro doses de nitrogênio em cobertura adicionais à dose aplicada pelo produtor de 60 kg/ha de N (0; 60; 120 e 180 kg ha-1) e cinco doses de molibdênio via foliar (0,0; 35,1; 70,2; 105,3 e 140,4 g ha-1) com três repetições. As massas fresca total e comercial e a circunferência da cabeça evidenciaram efeitos significativos para doses de nitrogênio em cobertura e de molibdênio, assim como para sua interação. Não se observou efeito significativo dos tratamentos para comprimento do caule. Houve uma resposta linear para doses de N e Mo para conservação pós-colheita aos 28 dias, sendo que a dose de 150,0 kg ha-1 de N em cobertura promoveu a melhor conservação aos 35 dias após a colheita. A dose de 95,9 kg ha-1 de N em cobertura e a dose 75,3 kg ha-1 de Mo propiciariam o maior retorno em termos de percentagem de massa seca.pt_BR
Appears in Collections:DAG - Artigos publicados em periódicos



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons