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Campo DCValorIdioma
dc.creatorRios, Paula de Almeida-
dc.creatorAndrade, Ednilton Tavares de-
dc.creatorCardoso, Danilo Barbosa-
dc.creatorSilva, Samuel Vieira de Oliveira-
dc.date.accessioned2021-07-07T18:35:07Z-
dc.date.available2021-07-07T18:35:07Z-
dc.date.issued2020-05-
dc.identifier.citationRIOS, P. de A. et al. Colour variation in immature coffee dried under different dry bulb and dew point temperature conditions. Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 7, p. e539974419, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i7.4419.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46683-
dc.description.abstractThis study evaluated colour variation as a function of the drying kinetics of immature coffee subjected to different drying conditions. Additionally, mathematical models were fitted to experimental data for green coffee berries dried in a thin layer under different drying conditions, besides the water reduction rate (WRR) was determined. Each of the drying environments was determined by the combination of three different dry bulb temperatures (Tdb) (35, 40 and 45 °C) and three different dew point temperatures (Tdp) (2.6, 10.8 and 16.2 °C). Coffee (Coffea arabica L.) berries of the Topázio Amarelo variety were collected manually and selectively with initial water content of 2.106 ± 0.05 kg.kg-1 (dry basis, db); they were processed by the dry-processing method and dried to a final water content of 0.124 ± 0.05 kg.kg-1 (db) in a fixed-bed dryer combined with a laboratory air conditioning system (LACS). Following this process, the samples were separated into two parts, one containing beans with black-green and sour defects and the other containing the remaining beans, and the colour was read for each group. For all drying combinations, the Midilli model best fit the experimental data. The lowest WRR was 0.063 kg.kg-1.h-1 and occurred in the combination with the Tdb of 35 °C and Tdp of 16.2 °C. In the portion of coffee without defects, among the treatments performed at the Tdb of 35 °C, the combination with the Tdp of 2.6 °C had the lowest luminance values. For the “a” coordinate, the lowest values were found in the combination of the Tdb of 35 °C and Tdp of 2.6 °C.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherCDRR Editorspt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.subjectDefeito preto-verdept_BR
dc.subjectCafé - Secagempt_BR
dc.subjectModelagem matemáticapt_BR
dc.subjectTaxa de redução de águapt_BR
dc.subjectBlack-green defectpt_BR
dc.subjectCoffee - Dryingpt_BR
dc.subjectMathematical modellingpt_BR
dc.subjectWater reduction ratept_BR
dc.titleColour variation in immature coffee dried under different dry bulb and dew point temperature conditionspt_BR
dc.title.alternativeVariação da cor de cafés imaturos secados em diferentes condições de temperatura de bulbo seco e temperatura de ponto de orvalhopt_BR
dc.title.alternativeVariación de color del café seco inmaturo en diferentes condiciones de temperatura de bulbo seco y temperatura de punto de rocíopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoEste trabalho teve por objetivo avaliar a variação da cor em função da cinética de secagem de cafés verdes submetidos às diferentes condições de secagem. Além de ajustar modelos matemáticos aos dados experimentais, em camada delgada, submetido a diferentes condições, bem como determinar a taxa de redução de água (TRA). Cada um dos ambientes de secagem foi determinado pela combinação de 3 diferentes temperaturas de do bulbo seco (Tbs) (35, 40 e 45 °C) e 3 temperaturas de ponto de orvalho (Tpo) (2,6; 10,8; 16,2 °C). Foram colhidos manual e seletivamente cafés (Coffea arabica L.) da variedade Topázio Amarelo com teor de água inicial de 2,106±0,05 kg.kg-1 (bs), processados por via seca e secados até o teor de água final de 0,124±0,05 kg.kg-1 (bs), em secador de camada fixa conjugado à um Sistema de Condicionamento de Ar de Laboratório (SCAL). Após este processo, as amostras foram separadas em duas porções, uma só com defeitos preto-verde e ardido, a outra com os demais grãos, em cada uma fez-se a leitura de cor. Para todas as combinações de secagem o modelo de Midilli apresentou os melhores ajustes aos dados experimentais. A menor TRA foi de 0,063 kg.kg-1 .h-1 e aconteceu na combinação de Tbs de 35 °C com Tpo de 16,2 °C. Na porção de cafés sem defeitos, dentre os tratamentos realizados na Tbs de 35 °C, a combinação com a Tpo de 2,6 °C apresentou os menores valores de “L”. Para a coordenada “a”, os menores valores encontram-se na combinação de Tbs de 35 °C com Tpo de 2,6 °C.pt_BR
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