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Campo DCValorIdioma
dc.creatorCruz, Barbara R. F. da-
dc.creatorCunha, Marina C.-
dc.creatorBueno, Alessandra A. de P.-
dc.creatorJacobucci, Giuliano B.-
dc.date.accessioned2022-01-13T22:28:12Z-
dc.date.available2022-01-13T22:28:12Z-
dc.date.issued2021-03-
dc.identifier.citationCRUZ, B. R. F. da et al. Natural diet of Macrobrachium brasiliense (Crustacea, Decapoda) in a Cerrado stream. Iheringia. Série Zoologia, Porto Alegre, v. 111, e2021003, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4766e2021003.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/48840-
dc.description.abstractKnowledge about the diet of a given species is essential to provide information on the growth and maintenance of populations in a natural environment. Macrobrachium brasiliense (Heller, 1862) is a species of freshwater prawn widely distributed in Brazil, being frequent in aquatic environments inserted in the Cerrado biome. The aim of this study was to evaluate the natural diet of a population of M. brasiliense, comparing the consumed food items according to sex, seasonality and body size of individuals. Monthly collections were carried out between September 2018 and August 2019. The individuals collected had their sex identified and the length of the cephalothorax measured. Stomach content was assessed based on the degree of repletion, the method of points and the frequency of occurrence. There was a high frequency of plant material in the stomach contents and a smaller but significant frequency of aquatic insects. There were no significant differences regarding the diet of males and females and between the dry and rainy seasons. It was observed an increase in total insect consumption with the increase in size of males and females of M. brasiliense. A diet preference for Trichoptera was recorded in both sampling periods for males and females. The results obtained confirm an omnivorous diet for the species and suggest that the composition and proportion of items may vary depending on the size of the individuals and the availability of the items in the environment.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherMuseu de Ciências Naturaispt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceIheringia, Série Zoologiapt_BR
dc.subjectFeeding habitspt_BR
dc.subjectFreshwater prawnpt_BR
dc.subjectPaleomonidaept_BR
dc.subjectAbiotic factorspt_BR
dc.subjectCrustáceos - Hábitos alimentarespt_BR
dc.subjectCamarão de água docept_BR
dc.subjectFatores abióticospt_BR
dc.titleNatural diet of Macrobrachium brasiliense (Crustacea, Decapoda) in a Cerrado streampt_BR
dc.title.alternativeDieta natural de Macrobrachium brasiliense (Crustacea, Decapoda) em um córrego de Cerradopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO conhecimento acerca da dieta de uma determinada espécie é essencial para fornecer informações sobre o crescimento e manutenção das populações em ambiente natural. Macrobrachium brasiliense (Heller, 1862) é uma espécie de camarão de água doce com ampla distribuição no Brasil, ocorrendo frequentemente em ambientes aquáticos inseridos no bioma Cerrado. O objetivo deste estudo foi avaliar a dieta natural de uma população de M. brasiliense, comparando os itens alimentares consumidos em função do sexo, sazonalidade e tamanho corporal dos indivíduos. Foram realizadas coletas mensais entre setembro de 2018 a agosto de 2019. Os indivíduos coletados tiveram seu sexo identificado e o comprimento do cefalotórax mensurado. O conteúdo estomacal foi avaliado a partir do grau de repleção, método de pontos e de frequência de ocorrência. Verificou-se elevada frequência de detrito vegetal no conteúdo estomacal e uma frequência menor de insetos aquáticos, porém significativa. Não houve diferenças significativas quanto à dieta de machos e fêmeas e entre as estações seca e chuvosa. Foi observado um aumento do consumo total de insetos com aumento de tamanho de machos e fêmeas de M. brasiliense. Uma preferência de dieta por Trichoptera foi registrada em ambos os períodos de amostragem para machos e fêmeas.Os resultados obtidos confirmam uma dieta onívora para a espécie e sugerem que a composição e a proporção de itens podem variar em função do tamanho dos indivíduos e da disponibilidade dos itens no ambiente.pt_BR
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