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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSilva, Paulo T. P.-
dc.creatorOliveira, Gustavo E.-
dc.creatorPeloia, Paulo R.-
dc.creatorCarvalho, Regis C.-
dc.creatorGonçalves, Flávia Maria A.-
dc.date.accessioned2022-01-27T16:24:50Z-
dc.date.available2022-01-27T16:24:50Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationSILVA, P. T. P. et al. Yield prediction of experimental plots based on the harvest of specific fruit clusters for selection of fresh market tomato hybrids. Horticultura Brasileira, [S.l.], v. 39, n. 1, Jan./Mar. 2021.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/49040-
dc.description.abstractThe objective of this study was to propose models based on the harvest of specific fruit clusters to estimate the plot yield of trials containing fresh market tomato hybrids. Three experiments were conducted at the Experimental Station of Syngenta Crop Protection in the municipality of Holambra, state of São Paulo, Brazil, in 2016 and 2017. The experimental design was randomized complete blocks with 12 genotypes (experiments 1 and 3) and 13 genotypes (experiment 2), with 4 replicates and 10 plants per plot. Multiple linear regression models were fitted (stepwise method) with experiment 1 data (cross-validation), the best models were selected (higher adjusted R²) and then tested with experiments 2 and 3 data by mean of absolute percentage error (MAPE), for the traits mean weight of marketable fruit per plant A (MWA), AA (MWAA), AAA (MWAAA), AA and AAA (MW23A), and the ratio between the market weight and the number of marketable fruits (MFW). The models with four fruit clusters (2, 3, 6 and 9) showed the best balance between prediction capacity and the number of fruit clusters to harvest. The traits MWAA, MW23A and MFW generated reliable predictions, with MAPE approximately 5%. The multiple linear regression can be used to estimate the plot yield what, in the last instance, contributes to the reduction of the costs to conduct fresh market tomato hybridspt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceHorticultura Brasileirapt_BR
dc.subjectSolanum lycopersicumpt_BR
dc.subjectTomato breedingpt_BR
dc.subjectLinear regressionpt_BR
dc.subjectMelhoramento do tomateiropt_BR
dc.subjectRegressão linearpt_BR
dc.titleYield prediction of experimental plots based on the harvest of specific fruit clusters for selection of fresh market tomato hybridspt_BR
dc.title.alternativePredição de produtividade de parcelas experimentais com base na avaliação de pencas específicas para seleção de híbridos de tomate de mesapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO objetivo deste estudo foi propor modelos baseados na avaliação de colheita de pencas de frutos específicas para estimar a produtividade de parcelas de experimentos com híbridos de tomate de mesa. Foram realizados três experimentos, em 2016 e 2017, na Estação Experimental da Syngenta Proteção de Cultivos, Holambra-SP. Os experimentos foram implantados no delineamento em blocos casualizados com 12 genótipos (experimentos 1 e 3) e 13 genótipos (experimento 2), com quatro repetições e parcela de dez plantas. O ajuste de modelos de regressão linear múltipla (método stepwise) foi realizado com base no experimento 1 (validação cruzada), no qual os melhores modelos (maior R² ajustado) foram selecionados e posteriormente testados com os dados dos experimentos 2 e 3, para cada uma das variáveis-resposta: peso comercial dos frutos tipo AAA (MWAAA), AA (MWAA), A (MWA), AA+AAA (MW23A) e peso médio de frutos comerciais (MFW), por meio do parâmetro erro absoluto percentual médio (MAPE). Os modelos com quatro pencas (2, 3, 6 e 9) apresentaram melhor balanço entre capacidade preditiva e número de pencas a serem colhidas. As variáveis MWAA, MW23A e MFW apresentaram estimativas confiáveis, uma vez que MAPE foi em torno de 5%. O modelo de regressão linear múltipla pode ser usado para estimativa de produtividade de parcelas o que, em última instância, contribui para a redução dos custos para condução de experimentos com híbridos de tomate de mesa.pt_BR
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