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Campo DCValorIdioma
dc.creatorButtrós, Victor Hugo Teixeira-
dc.creatorPereira, Maysa Mathias Alves-
dc.creatorCornell, Adalvan Daniel Martins-
dc.creatorRodrigues, Filipe Almendagna-
dc.creatorPasqual, Moacir-
dc.creatorDória, Joyce-
dc.date.accessioned2022-05-20T16:51:15Z-
dc.date.available2022-05-20T16:51:15Z-
dc.date.issued2021-10-02-
dc.identifier.citationBUTTRÓS, V. H. T. et al. Humic substances and their effects on the micropropagation of banana. Research, Society and Development, [S.l.], v. 10, n. 2, p. 1-6, 2021. DOI: 10.33448/rsd-v10i2.12297.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/49973-
dc.description.abstractThe growing concern to promote sustainable agriculture, seeking environmental preservation and, at the same time, increased productivity resulted in the search for technologies for the implementation of agricultural production systems, with ecological approaches and responsible use of natural resources, in the economic, political and social contexts in each region. One of the potential alternatives to achieve these results would be the use of humic substances, considering their direct and indirect mechanisms aimed at increasing agricultural production. Thus, the objective of this work was to evaluate the bioactivity of humic and fulvic acids, as well as to promote improvements in the phytotechnical attributes of banana cv. Prata-Anã micropropagated. The treatments consisted of five doses of humic acid and fulvic acid (2; 5; 10; 20 and 40 mg L-1) and a control without humic substances. Higher values ​​for the length of the aerial part and the larger root were obtained with the use of 40 mg L-1 fulvic acid. The results prove the ability of fulvic acid to improve the in vitro development of banana explants.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Itajubá (UNIFEI), Campus Itabirapt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.subjectBioatividadept_BR
dc.subjectÁcido húmicopt_BR
dc.subjectÁcido fúlvicopt_BR
dc.subjectPrata-Anãpt_BR
dc.subjectBioactivitypt_BR
dc.subjectHumic acidpt_BR
dc.subjectFulvic acidpt_BR
dc.subjectBioactividadpt_BR
dc.titleHumic substances and their effects on the micropropagation of bananapt_BR
dc.title.alternativeSubstâncias húmicas e seus efeitos na micropropagação da banana Prata-Anãpt_BR
dc.title.alternativeSustancias húmicas y sus efectos en la micropropagación del plátamopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA crescente preocupação em promover uma agricultura sustentável, buscando a preservação do meio ambiente e, ao mesmo tempo, o aumento da produtividade resultou na busca por tecnologias para a implantação de sistemas de produção agrícola, com abordagens ecológicas e uso responsável dos recursos naturais, nos âmbitos econômico, político e contextos sociais em cada região. Uma das alternativas potenciais para o alcance desses resultados seria o uso de substâncias húmicas, considerando seus mecanismos diretos eindiretos voltados ao aumento da produção agrícola. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar a bioatividade dos ácidos húmico e fúlvico, bem como promover melhorias nos atributos fitotécnicos da bananeira cv. Prata-Anã micropropagado. Os tratamentos consistiram em cinco doses de ácido húmico e ácido fúlvico (2; 5; 10; 20 e 40 mg L-1) e uma testemunha sem substâncias húmicas. Maiores valores de comprimento da parte aérea e maior raiz foram obtidos com o uso de ácido fúlvico 40 mg L-1. Os resultados comprovam a capacidade do ácido fúlvico em melhorar o desenvolvimento in vitro de explantes de bananeira.pt_BR
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