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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSouza, Katiane Ribeiro-
dc.creatorBorém, Rosângela Alves Tristão-
dc.creatorAlves, Helena Maria Ramos-
dc.date.accessioned2022-07-04T16:31:47Z-
dc.date.available2022-07-04T16:31:47Z-
dc.date.issued2014-01-
dc.identifier.citationSOUZA, K. R.; BORÉM, R. A. T.; ALVES, H. M. R. Turismo rural: alternativa de melhoria para a agricultura familiar do Sul de Minas Gerais. Revista Brasileira de Ecoturismo, São Paulo, v. 6, n. 5, p. 990-1015, nov. 2013/jan. 2014. DOI: 10.34024/rbecotur.2013.v6.6318.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50446-
dc.description.abstractFamily farms in Brazil are a segment of great importance in rural areas, responsible for more than 40% of total agricultural production. However, technological innovations as well as changes in the fields over the past decades have changed the social relations of workers in rural areas, forcing producers to seek alternative sources of income. Southern Minas Gerais, in the Southeast region of Brazil, is characterized by mountainous scenery, pleasant climatic conditions, rich history, culture and cuisine, besides being the state’s largest coffee producing region. In recent years the Brazilian coffee crop has increased in value because of the strengthening of family farming, cultivation of organic products and actions for environmental conservation. The objectives of the present study are to analyze the perspectives for rural tourism associated with small family coffee farming and identify the potential of rural tourism in the region of Poço Fundo, Minas Gerais, taking as models what is already happening in the city of Carmo de Minas, in the same region, with the "Special Coffee Route"; in Venda Nova do Imigrante (ES), a mountainous region with agritourism; in Colombia with Rural Coffee Tourism; and in the Valley of the Vineyards (RS) region with wine tourism. It was found that the subject of rural tourism has become increasingly important due to the need for studies that seek alternatives for sustainable family farming, ensuring the stability of family farmers in the fields and thereby inhibiting the rural exodus. Rural tourism can be an alternative to ensure improved quality of life in the country, generating income and encouraging the development of local products such as handicrafts. Thus, this form of tourism can provide economic, social and environmental gains to people living in these areas and to all those who promote the products and attractions of the region.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO)pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceRevista Brasileira de Ecoturismo (RBEcotur)pt_BR
dc.subjectSustentabilidadept_BR
dc.subjectCafeicultura familiarpt_BR
dc.subjectTurismo ruralpt_BR
dc.subjectMinas Geraispt_BR
dc.subjectSustainabilitypt_BR
dc.subjectRural tourismpt_BR
dc.subjectFamily farmingpt_BR
dc.subjectMinas Gerais state (Brazil)pt_BR
dc.titleTurismo rural: alternativa de melhoria para a agricultura familiar do sul de Minas Geraispt_BR
dc.title.alternativeRural tourism: alternative for the improvement of family agriculture in the south of Minas Gerais (Brazil)pt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA agricultura familiar no Brasil é responsável por mais de 40% do valor bruto da produção agropecuária, sendo um segmento de grande importância no meio rural. Contudo, as inovações tecnológicas, bem como as transformações ocorridas no campo nas últimas décadas vêm modificando as relações sociais de trabalho no meio rural, o que faz com que os produtores busquem alternativas de renda. . A região Sul de Minas Gerais, Mantiqueira de MInas, se destaca pelas paisagens montanhosas, condições edafoclimáticas agradáveis, rico patrimônio histórico, cultural e alimentar, além de ser a região que mais produz café no estado. Nos últimos anos a cafeicultura brasileira foi revalorizada pelo fortalecimento da agricultura familiar, plantio de produtos orgânicos e ações de conservação ambiental. Os objetivos deste trabalho são analisar as perspectivas do turismo rural associado à cafeicultura familiar, e identificar a potencialidade do turismo rural para o município de Poço Fundo, Minas Gerais, tendo como modelo o que já ocorre na cidade de Carmo de Minas, nesta mesma região, com a “Rota do Café Especial”; em Venda Nova do Imigrante (ES), região de montanhas com o Agroturismo; na Colômbia com o Turismo do Café e no Vale dos Vinhedos (RS) região vitinícola com o Enoturismo. Constatou-se que estes temas vêem se tornando cada vez mais importantes em função da necessidade de estudos que busquem alternativas de sustentabilidade para a agricultura familiar, garantindo a permanência dos agricultores familiares no campo e inibindo assim o êxodo rural. O turismo rural pode ser uma alternativa para garantir melhoria da qualidade de vida no campo, gerando renda e incentivando o desenvolvimento de produtos locais e a valorização de tradições culturais. Assim, essa forma de turismo pode proporcionar benefícios econômicos, sociais e ambientais não apenas para as populações que vivem nestas áreas mas para todos aqueles que a visitam e se favorecem dos produtos e atrativos da região.pt_BR
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