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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSales, Thais Silva-
dc.creatorNery, Marcela Carlota-
dc.creatorAndrade Júnior, Valter Carvalho de-
dc.creatorPires, Raquel Maria de Oliveira-
dc.creatorSousa, Tiago de Oliveira-
dc.creatorCosta, Márcia Regina da-
dc.creatorOliveira, Letícia Lopes de-
dc.date.accessioned2022-07-08T15:30:52Z-
dc.date.available2022-07-08T15:30:52Z-
dc.date.issued2022-06-
dc.identifier.citationSALES, T. S. et al. Accelerated ageing test and enzymatic expression in the evaluation of kale seed quality. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 43, n. 3, p. 1079-1094, mai./jun. 2022. DOI: 10.5433/1679-0359.2022v43n3p1079.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50516-
dc.description.abstractThe demand for high-quality vegetable seeds and the production of vigorous seedlings has increased in recent years, as these characteristics are determining factors of production success. Vegetables are growing in national importance, and kale stands out as an important source of income for small farmers. The objective of this study was to adapt the traditional accelerated aging test methodology with a saturated NaCl solution of kale seeds and evaluate the enzymatic activity after the vigour test. Six batches of kale seeds were used, and the moisture content, weight of one thousand seeds, first germination count, germination, germination speed index, emergence, initial stand, and emergence velocity index were determined. In the accelerated ageing test, the seeds were submitted to the traditional accelerated ageing test method and the accelerated ageing test method with a saturated NaCl solution for ageing periods of 0, 24, 48, 72, and 96 hours. Electrophoretic analysis of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), and alcohol dehydrogenase (ADH) isoenzymes was also performed. The accelerated ageing test, using the traditional method for 72 hours at 41 °C, is adequate for evaluating the physiological potential of kale seeds. The isoenzymatic analyses of SOD, CAT, and ADH demonstrate that the biochemical markers are efficient at differentiating kale seeds after accelerated ageing.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Londrina (UEL)pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceSemina: Ciências Agráriaspt_BR
dc.subjectBrassica oleracea var. acephalapt_BR
dc.subjectIsoenzymespt_BR
dc.subjectSaline solutionpt_BR
dc.subjectVigour testpt_BR
dc.subjectCouvept_BR
dc.subjectIsoenzimaspt_BR
dc.subjectSolução salinapt_BR
dc.subjectTeste de vigorpt_BR
dc.titleAccelerated ageing test and enzymatic expression in the evaluation of kale seed qualitypt_BR
dc.title.alternativeTeste de envelhecimento acelerado e expressão enzimática na avaliação da qualidade de sementes de couvept_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA demanda por sementes de hortaliças com alta qualidade e a obtenção de mudas vigorosas tem aumentado nos últimos anos, pois estas características constituem fatores determinantes do êxito da produção. As hortaliças têm uma importância nacional crescente, dentre elas se destaca a couve, por ser importante fonte de renda para pequenos agricultores. Objetivou-se adequar a metodologia do teste de envelhecimento acelerado tradicional e com solução saturada de NaCl em sementes de couve e avaliar a atividade enzimática após o teste de vigor. Foram utilizados seis lotes de sementes de couve e determinouse o grau de umidade, peso de mil sementes, primeira contagem de germinação, germinação, índice de velocidade de germinação, emergência, estande inicial e índice de velocidade de emergência. No teste de envelhecimento acelerado, as sementes foram submetidas ao método tradicional e com solução saturada de NaCl, por períodos de 0; 24; 48; 72 e 96 horas. Realizou-se também a análise eletroforética das isoenzimas superóxido dismutase (SOD), catalase (CAT) e álcool desidrogenase (ADH). O teste de envelhecimento acelerado, utilizando o método tradicional na combinação de 72 horas a 41 °C é adequado para avaliar o potencial fisiológico de sementes de couve. As análises isoenzimáticas superóxido dismutase (SOD), catalase (CAT) e álcool desidrogenase (ADH) demonstram que os marcadores bioquímicos são eficientes e promissores na diferenciação de sementes de couve após o envelhecimento acelerado.pt_BR
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