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Campo DCValorIdioma
dc.creatorNavarro, Rodrigo Diana-
dc.creatorNavarro, Fernanda Keley Silva Pereira-
dc.creatorFelizardo, Viviane de Oliveira-
dc.creatorMurgas, Luis David Solis-
dc.creatorAndrade, Estefânia de Souza-
dc.date.accessioned2020-03-06T14:55:05Z-
dc.date.accessioned2023-06-27T19:38:57Z-
dc.date.available2020-03-06T14:55:05Z-
dc.date.available2023-06-27T19:38:57Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationNAVARRO, R. D. et al. Semen quality of Curimba (Prochilodus lineatus) cryopreserved with vitamins. Acta Scientiarum Technology, Maringá, v. 36, n. 1, p. 55-60, jan./mar. 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/57639-
dc.description.abstractThe present study examined the effect of adding the antioxidants vitamins C and E on the quality of semen cryopreserved of curimba (Prochilodus lineatus). Semen samples from nine breeding males were collected for analysis of rate (%) and duration (s) of sperm motility. The sperm pool was diluted into three cryoprotective solutions: Solution A: 5 gr. Beltsville Thawing Solution (BTS) added with 5 mL dimethyl sulfoxide (DMSO) and distilled water to 100 mL; Solution B: Solution A + 0.0001 mg vitamin E; Solution C: Solution A + 0.0001 mg vitamin C. The vitamins C and E were not toxic to the semen of curimba. The sperm motility did not present any significant difference. However, the semen cryopreserved with vitamin C had a longer duration of the motility after thawing. Therefore, the vitamin C is recommended for the cryopreservation of the semen of curimba.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherUniversidade Estadual de Maringápt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceActa Scientiarum Technologypt_BR
dc.subjectFish - Reproductionpt_BR
dc.subjectSperm motilitypt_BR
dc.subjectCryoprotective solutionpt_BR
dc.subjectPeixes - Reproduçãopt_BR
dc.subjectMotilidade espermáticapt_BR
dc.subjectSolução crioprotetorapt_BR
dc.titleSemen quality of Curimba (Prochilodus lineatus) cryopreserved with vitaminspt_BR
dc.title.alternativeQualidade de sêmen de Curimba (Prochilodus lineatus) criopreservados com vitaminaspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO presente estudo avaliou o efeito da adição de vitaminas antioxidante C e E sobre a qualidade do sêmen criopreservado de curimba (Prochilodus lineatus). As amostras de sêmen de nove machos reprodutores foram coletadas para análise da taxa (%) e duração (s) da motilidade espermática. O pool de esperma foi diluída em três soluções crioprotetores: Solução A: 5 gr. de solução de descongelamento Beltsville (BTS) adicionaram-se 5 mL de dimetilsulfóxido (DMSO) e água destilada para 100 mL; Solução B: Solução A + 0,0001 mg de vitamina E; Solução C: Solução A + 0,0001 mg vitamina C. A vitamina C e E não foram tóxicos para o sêmen de curimba. A motilidade espermática não apresentou diferença significativa. No entanto, o sêmen criopreservado com a vitamina C teve uma duração mais longa da motilidade pós-descongelamento. Portanto, a vitamina C é recomendada para a criopreservação do sêmen de curimba.pt_BR
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