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dc.creatorDias, Eustáquio Souza-
dc.creatorKoshikumo, Érika M. S.-
dc.creatorSchwan, Rosane Freitas-
dc.creatorSilva, Romildo da-
dc.date2003-12-01-
dc.date.accessioned2015-04-30T13:32:55Z-
dc.date.available2015-04-30T13:32:55Z-
dc.date.issued2015-04-30-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600022-
dc.identifier.citationDIAS, E. S. et al. Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 6, p. 1363-1369, nov./dez. 2003.-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5812-
dc.description.abstractSeveral agricultural residues available in the South of Minas Gerais were tested for cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. The following substrates were investigated: Bean (BS), Corn (CS) straws and Coffee husk (CH) without nutrient supplementation and straws of bean (BSS), corn (CSS) and coffee husk (CHS) supplemented with 2% of CaCO3, 2% of gypsum and 10% of wheat flour. All the substrates were inoculated with 2% of spawn and incubated at 24ºC. After the fungi had colonized the substrate, the plastic bags were open and maintained at room temperature with 80% of humidity. BS, BSS and CSS showed higher mushroom production than the others, showing a biological efficiency of 85.7, 81.4 and 83.6% respectively. The beans straw (BS) without nutrient supplementation was considered the best residue for the growth and cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. This substrate showed higher levels of biological efficiency than the others substrates analysed.-
dc.formattext/html-
dc.languagept-
dc.publisherEditora da Universidade Federal de Lavras-
dc.sourceCiência e Agrotecnologia v.27 n.6 2003-
dc.subjectPleurotus sajor-caju-
dc.subjectCogumelo-
dc.subjectResíduos agroindustriais-
dc.subjectPalha de feijão-
dc.subjectPalha de milho-
dc.subjectCasca de café-
dc.subjectMushroom-
dc.subjectAgro-industrial wastes-
dc.subjectBean straw-
dc.subjectCorn straw-
dc.subjectCoffe husk-
dc.titleCultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas-
dc.title.alternativeCultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju in different agricultural residues-
dc.typejournal article-
dc.description.resumoDiferentes resíduos agrícolas disponíveis na região sul de Minas Gerais foram testados para o cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju. Foram avaliados os seguintes substratos: palha de feijão pura (PFP), palha de milho pura (PMP), casca de café pura (CCP), palha de feijão enriquecida com 2% de calcário, 2% de gesso e 10% de farelo de trigo (PFE), palha de milho enriquecida (PME) e casca de café enriquecida (CCE). Todos os substratos receberam 2% de inoculante e foram incubados a 24°C. Após a colonização, os sacos foram mantidos abertos em ambiente a 24°C e umidade a 80%. PFP, PFE e PME apresentaram os melhores resultados na produção de cogumelos, com uma eficiência biológica de 85,7; 81,4 e 83,4%, respectivamente. A palha de feijão foi considerada o melhor resíduo para a produção do cogumelo P. sajor-caju, porque apresentou a melhor eficiência biológica sem necessidade de enriquecimento.-
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