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dc.creatorAmorim, Stefany Amorim de-
dc.creatorSoares, Filippe Elias de Freitas-
dc.date.accessioned2023-10-30T17:50:48Z-
dc.date.available2023-10-30T17:50:48Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationAMORIM, S. A. de; SOARES, F. E. de F. Nematicidal activity of brazilian honeys. Research, Society and Development, [S.l.], v. 12, n. 4, 2023.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/58487-
dc.description.abstractIn Brazil, there is a great cultural and social diversity, which leads to the use of several natural products due to their ethnopharmacological properties, incluing honey. Honey is a nutrient-rich food that has several beneficial activities, such as: anti-inflammatory, antioxidant, antimicrobial and nematicidal actions. However, there are no studies regarding the nematicidal effect of honeys from Brazil. Thus, the objective of this study was to evaluate the nematicidal action of honeys of Apis mellifera L. from orange, avocado, eucalyptus, multifloral and honey from Tetragonisca angustula species (known as Jataí) on Panagrellus sp. nematodes. In the nematicidal assays, solutions of these honeys were used in concentrations of 3; 1.5; 0.75 and 0.5% (w/v). The control group contained only distilled water. In assays with a concentration of 0.5% of avocado honey and T. angustula bee honey, a significant reduction was demonstrated, compared to the control group (respectively: 41.4% and 47.2%). The results obtained demonstrated, for the first time, that A. mellifera L. honey from avocado flowering and T. angustula honey showed significant nematicidal activity against juveniles of the free-living nematode model Panagrellus sp. Therefore, further studies on the compositions of these honeys must be developed.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Itajubápt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.subjectApis mellifera L.pt_BR
dc.subjectTetragonisca angustulapt_BR
dc.subjectNematodept_BR
dc.subjectHoneypt_BR
dc.subjectNematoidept_BR
dc.subjectMelpt_BR
dc.titleNematicidal activity of brazilian honeyspt_BR
dc.title.alternativeAtividade nematicida de méis brasileirospt_BR
dc.title.alternativeActividad nematicida de las mieles brasileñaspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoNo Brasil háuma grande diversidade cultural e social, levandoao uso de diversos produtos naturais devido às suas propriedades etnofarmacológicas, incluindoo mel. O mel é um alimento rico em nutrientes que possui diversas atividades benéficas, tais como: ação anti-inflamatória, antioxidante, antimicrobiana e nematicida. No entanto, não existem estudos sobre o efeito nematicida dos méis do Brasil.Assim, o objetivo deste estudo foi avaliar a ação nematicida de méis de Apis melliferaL. de laranja, abacate, eucalipto, multifloral e mel da espécie Tetragonisca angustula(conhecida como Jataí) sobre nematóidesPanagrellussp.Nos ensaios nematicidas foram utilizadas soluções destes méis nas concentrações de 3; 1,5; 0,75 e 0,5% (m/v). O grupo controle continha apenas água destilada.Nos ensaios com concentração de 0,5% de mel de abacate e mel da abelha T. angustula, foi demonstrada redução significativa, em relação ao grupo controle(respectivamente: 41,4% e 47,2%).Os resultados obtidos demonstraram, pela primeira vez, que o mel de A. mellifera L. da floração do abacateiro e o mel de T. angustulaapresentaram atividadenematicida significativa contra juvenis do nematóide de vida livre modelo Panagrellussp. Portanto, mais estudos sobre as composições desses méis devem ser desenvolvidos.pt_BR
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