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Campo DCValorIdioma
dc.creatorZangeronimo, Márcio Gilberto-
dc.creatorFialho, Elias Tadeu-
dc.creatorMurgas, Luis David Solis-
dc.creatorSousa, Raimundo Vicente de-
dc.creatorLima, José Augusto de Freitas-
dc.creatorAmaral, Níkolas de Oliveira-
dc.date2009-12-01-
dc.date.accessioned2015-04-30T13:35:27Z-
dc.date.available2015-04-30T13:35:27Z-
dc.date.issued2015-04-30-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000600024-
dc.identifier.citationZANGERONIMO, M. G. et al. Corporal composition of swine feed fron 10 to 20 kg with diet containing different levels of lysine and crude protein. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 6, p. 1627-1636, nov./dez. 2009.-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7068-
dc.description.abstractThe aim of this work was to verify the effect of different levels of true digestible lysine (TDL) and crude protein (CP) on diets on the carcass composition of the swine in the nursery phase. Eighty piglets Landrace x Large White, barrows and females, with initial weight of 9.1±1.2 kg and final weight of 21.5±4.8 kg, weaned at the 28 days, allotted in groups of two during 35 days in the nursery. A randomized block design in factorial 2x4 (two levels of CP - 16 and 18% - and four of TDL - 0.7; 0.9; 1.1 and 1.3%) with five repetitions was used. After weighing, one animal of each stall was sacrificed and the carcass utilized for determination of water (CWP), protein (CPP) and lipid (CLP) percentage and deposition tax of the protein (DTP) and lipid (DTL). There were no differences for CWP, but there was had quadratic effect of the lysine levels on the CPP and DTP in the carcasses only in 18% CP diets, being 1.02% of TDL that propitiated the best result for DTP. There was no difference in 16% CP diets. For the CLP, there were no differences when 18% CP diets were utilized, however there was had quadratic effect with 16% CP diets, being 0.99% the level of TDL that provided the higher deposition. For the DTL, the 1.08 and 1.00% of TDL resulting in higher values in 18 and 16% CP diets, respectively. One concluded that 18% CP diets is the ideal and the 1.02% of TDL must be kept for the best carcass composition of swine in the initial phase.-
dc.formattext/html-
dc.languageen-
dc.publisherEditora da Universidade Federal de Lavras-
dc.sourceCiência e Agrotecnologia v.33 n.6 2009-
dc.subjectSynthetic amino acids-
dc.subjectCarcass composition-
dc.subjectAnimal nutrition-
dc.subjectPiglets-
dc.subjectAminoácido sintético-
dc.subjectComposição da carcaça-
dc.subjectNutrição animal-
dc.subjectLeitões-
dc.titleCorporal composition of swine feed fron 10 to 20 kg with diet containing different levels of lysine and crude protein-
dc.title.alternativeComposição corporal de suínos alimentados dos 10 aos 20 kg com rações contendo diferentes níveis de lisina e proteína bruta-
dc.typejournal article-
dc.description.resumoObjetivou-se verificar o efeito dos níveis de lisina digestível verdadeira (LDV) e proteína bruta (PB) nas rações sobre a composição de carcaça de suínos na fase inicial. Foram utilizados 80 suínos Landrace x Large White, machos castrados e fêmeas, com peso inicial de 9,1±1,2 kg e final de 21,5±4,8 kg, desmamados aos 28 dias, alojados em grupos de dois, durante 35 dias na creche. Foi utilizado um delineamento em blocos casualizados em esquema fatorial 2x4 (dois níveis de PB - 16 e 18% e quatro de LDV - 0,7; 0,9; 1,1 e 1,3%) com cinco repetições. Após a pesagem, um animal de cada baia foi abatido e as carcaças utilizadas para determinação da porcentagem de água (%A), proteína (%P) e lipídios (%L) e taxa de deposição de proteína (TDP) e lipídios (TDL). Não houve diferenças para %A na carcaça. Houve efeito quadrático dos níveis de lisina na %P e TDP na carcaça apenas em rações com 18% PB, sendo 1,02% de LDV o nível que proporcionou melhor resultado. Não houve diferença em rações com 16% PB. Para %L, não houve diferença quando 18% PB foi utilizado, porém houve efeito quadrático com 16% PB, sendo 0,99% o nível de LDV que proporcionou a maior deposição. Para TDL, os níveis de 1,08 e 1,00% de LDV resultaram em maiores valores em rações com 18 e 16% PB, respectivamente. Conclui-se que 18% PB na ração é o ideal e que 1,02% de LDV deve ser mantido para uma melhor composição de carcaça de suínos na fase inicial.-
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