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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSantana, José Raniere Ferreira de-
dc.creatorPaiva, Renato-
dc.creatorSouza, Ana Valéria de-
dc.creatorOliveira, Lenaldo Muniz de-
dc.date2011-06-01-
dc.date.accessioned2015-04-30T13:36:09Z-
dc.date.available2015-04-30T13:36:09Z-
dc.date.issued2015-04-30-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000300008-
dc.identifier.citationSANTANA, J. R. F. de et al. Effect of different carbon sources on the in vitro multiplication of Annona sp. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 3, p. 487-493, maio/jun. 2011.-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7404-
dc.description.abstractThe Annonaceae family comprises approximately 2.300 species, some with significant commercial value. Although commercial plantations have suffered due to problems related to seedling production. As micropropagation is a viable technique for seedling production, the present work evaluated the effects of different carbon sources on in vitro bud induction in five Annonaceae species. Nodal segments obtained from plants of the Annona glabra, A. cauliflora, A. coriacea, A. bahiensis and Rollinia silvatica species were inoculated into solid WPM culture medium with 8.87 μM BAP, 0.86 mM of benomyl, and 87.64 mM of the following carbon sources: glucose, sucrose, fructose, galactose, sorbitol and maltose. We evaluated the buds number, the length and weight of the largest bud, the number of expanded leaves per bud, the length of the largest leaf and the dry matter of the buds. No significant difference was observed among the different carbon sources used in terms of the number of produced buds; however, the length of the largest bud, the number of expanded leaves, the length of the largest leaf, and dry weight of the buds presented significant difference according to the studied speciesas well as the carbon sources used, with the lowest value being obtained with sorbitol. The results obtained here indicated that, except for sorbitol, any of the carbohydrates tested could be used in the in vitro multiplication protocols for A. bahiensis, A. cauliflora, A. coriacea, A. glabra and R. silvatica.-
dc.formattext/html-
dc.languageen-
dc.publisherEditora da Universidade Federal de Lavras-
dc.sourceCiência e Agrotecnologia v.35 n.3 2011-
dc.subjectAnnonaceae-
dc.subjectMicropropagation-
dc.subjectCarbohydrates-
dc.subjectMicropropagação-
dc.subjectCarboidratos-
dc.titleEffect of different carbon sources on the in vitro multiplication of Annona sp.-
dc.title.alternativeEfeito da fonte de carbono na multiplicação in vitro de Annona sp.-
dc.typejournal article-
dc.description.resumoA família Annonaceae compreende, aproximadamente, mais de 2.300 espécies, algumas com ampla aceitação no mercado nacional. No entanto, o plantio comercial tem sido prejudicado, em razão das questões relacionadas à produção de mudas. Considerando que a micropropagação é uma técnica viável nesse contexto, conduziu-se este trabalho, com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes fontes de carbono na indução de brotações in vitro em cinco espécies de anonáceas. Segmentos nodais obtidos de plantas de Annona glabra, A. cauliflora, A. coriacea, A. bahiensis e Rollinia silvatica, foram inoculados em meio à cultura WPM sólido + 8,87 μM de BAP, 0,86 mM de benomil e 87,64 mM das seguintes fontes de carbono: glucose, sucrose, fructose, galactose, sorbitol e maltose. Avaliou-se o número de brotações, o comprimento e o peso da maior brotação, o número de folhas expandidas por brotação, o comprimento da maior folha e a matéria seca das brotações. Não houve diferença significativa entre as fontes de carbono para o número de brotações. Mas, para as variáveis comprimento das brotações, número de folhas expandidas, comprimento da maior folha e matéria seca das brotações, tanto as espécies estudadas como as fontes de carbono influenciaram significativamente as respostas, e os menores valores foram obtidos na presença de sorbitol. Os resultados obtidos indicam que, exceto o sorbitol, qualquer carboidrato pode ser utilizado em protocolos de micropropagação de A. bahiensis, A. cauliflora, A. coriacea, A. glabra e R. silvatica.-
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