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Campo DCValorIdioma
dc.creatorDallago, Rogério Marcos-
dc.creatorValduga, Alice Teresa-
dc.creatorLuccio, Marco Di-
dc.creatorBenin, Silvane-
dc.creatorTres, Marcus Vinícius-
dc.date2011-12-01-
dc.date.accessioned2015-04-30T13:36:18Z-
dc.date.available2015-04-30T13:36:18Z-
dc.date.issued2015-04-30-
dc.identifierhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000600017-
dc.identifier.citationDALLAGO, R. M. et al. Analysis of volatile compounds of Ilex paraguariensis A. St. - Hil. and its main adulterating species Ilex theizans Mart. ex Reissek and Ilex dumosa Reissek. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 6, p. 1166-1171, nov./dez. 2011.-
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7483-
dc.description.abstractThe adulteration of the product Ilex paraguariensis with other Ilex species is a mAjor problem for maté tea producers. In this work, three species of Ilex were evaluated for their volatile composition by headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography and mass spectrum detector (HS-SPME/GC-MS). The adulterating species I. dumnosa and I. theizans Mart. ex Reissek presented a different profile of volatile organic compounds when compared to I. paraguariensis. Aldehydes methyl-butanal, pentanal, hexanal, heptanal and nonanal were detected only in the adulterating species. This result suggests that such compounds are potential chemical markers for identification of adulteration and quality analysis of products based on Ilex paraguariensis.-
dc.formattext/html-
dc.languageen-
dc.publisherEditora da Universidade Federal de Lavras-
dc.sourceCiência e Agrotecnologia v.35 n.6 2011-
dc.subjectFood analysis-
dc.subjectFood composition-
dc.subjectAnálise de alimentos-
dc.subjectComposição de alimentos-
dc.titleAnalysis of volatile compounds of Ilex paraguariensis A. St. - Hil. and its main adulterating species Ilex theizans Mart. ex Reissek and Ilex dumosa Reissek-
dc.title.alternativeAnálise de compostos voláteis de Ilex paraguariensis A. St. - Hil. e suas principais espécies adulterantes Ilex theizans Mart. ex Reissek e Ilex dumosa Reissek-
dc.typejournal article-
dc.description.resumoA adulteração do produto Ilex paraguariensis com outras espécies de Ilex é um dos principais problemas dos produtores de erva-mate. Neste trabalho, três espécies de Ilex foram avaliadas quanto à sua composição volátil por microextração em fase sólida acoplada à cromatografia gasosa e detector de espectro de massas (HS-SPME/GC-MS). As espécies adulterantes I. dumnosa e I. theizans Mart. ex Reissek apresentaram um perfil diferente de compostos orgânicos voláteis, quando comparadas com a I. paraguariensis. Os aldeídos metil-butanal, pentanal, hexanal, heptanal e nonanal foram detectados apenas nas espécies adulterantes. Esse resultado sugere que esses compostos químicos são marcadores potenciais para a identificação de adulteração e análise da qualidade dos produtos à base de Ilex paraguariensis.-
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