Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45839
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Protásio, Thiago de Paula | - |
dc.creator | Melo, Isabel Cristina Nogueira Alves de | - |
dc.creator | Guimarães Junior, Mario | - |
dc.creator | Mendes, Rafael Farinassi | - |
dc.creator | Trugilho, Paulo Fernando | - |
dc.date.accessioned | 2020-12-11T00:01:59Z | - |
dc.date.available | 2020-12-11T00:01:59Z | - |
dc.date.issued | 2013-06 | - |
dc.identifier.citation | PROTÁSIO, T. de P. et al. Thermal decomposition of torrefied and carbonized briquettes of residues from coffee grain processing. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 37, n. 3, p. 221-228, May/June 2013. DOI: 10.1590/S1413-70542013000300004. | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45839 | - |
dc.description.abstract | The use of biomass has been recognized as a potential renewable energy and an alternative substitute that contributes to the decrease of fossil fuels consumption. Therefore, this research aimed to analyze the thermal behavior of briquettes made of residues from coffee grain processing in different conditions: in natura, torrefied and carbonized. Eucalyptus sawdust was used for comparison. The briquettes were carbonized considering final temperature of 450° C (kept for 30 min). The briquettes torrefaction was performed in an electric oven (muffle) using two heating rates until 250° C (kept 60 min). The thermal-gravimetric analysis was made in nitrogen atmosphere until the temperature of 600° C. The contents of fixed carbon and volatile matter of the fuels were determined. The carbonized briquette of residues from coffee grain processing presented higher stability and low thermal decomposition. It was observed a low influence of torrefaction heating rate under thermal properties of briquettes, and fixed carbon and volatile matter content. Regarding the raw biomass, lower total mass loss was observed for the residues from coffee grain processing when compared to Eucalyptus sawdust. The carbonized and torrefied briquettes presented higher hydrophobicity than raw briquettes. | pt_BR |
dc.language | en_US | pt_BR |
dc.publisher | Editora UFLA (Editora da Universidade Federal de Lavras) | pt_BR |
dc.rights | Attribution 4.0 International | * |
dc.rights | acesso aberto | pt_BR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.source | Ciência e Agrotecnologia | pt_BR |
dc.subject | Solid biofuels | pt_BR |
dc.subject | Residual biomass | pt_BR |
dc.subject | Coffee plantations | pt_BR |
dc.subject | Stability | pt_BR |
dc.subject | Biocombustíveis sólidos | pt_BR |
dc.subject | Biomassa residual | pt_BR |
dc.subject | Cafeicultura | pt_BR |
dc.subject | Estabilidade | pt_BR |
dc.title | Thermal decomposition of torrefied and carbonized briquettes of residues from coffee grain processing | pt_BR |
dc.title.alternative | Decomposição térmica de briquetes torrificados e carbonizados de resíduos do processamento dos grãos de café | pt_BR |
dc.type | Artigo | pt_BR |
dc.description.resumo | O uso da biomassa tem sido reconhecido como uma energia potencial renovável e um substituto alternativo que contribua para a redução do consumo de combustíveis fósseis. Portanto, objetivou-se analisar o comportamento térmico de briquetes de resíduos do processamento dos grãos de café, em diferentes formas: in natura, torrificados e carbonizados. Utilizou-se a serragem de Eucalyptus como parâmetro de comparação. Os briquetes foram carbonizados considerando a temperatura final de 450° C (mantida por 30 min). A torrefação dos briquetes foi realizada em uma mufla em duas taxas de aquecimento até 250° C (mantida por 60 min). Realizou-se a análise termogravimétrica em atmosfera de nitrogênio até a temperatura de 600° C. Determinaram-se os teores de carbono fixo e materiais voláteis dos combustíveis. O briquete carbonizado dos resíduos do processamento dos grãos de café apresentou a maior estabilidade e baixa decomposição térmica. Observou-se baixa influência da taxa de aquecimento de torrefação nas propriedades térmicas dos briquetes e nos teores de carbono fixo e materiais voláteis. Quanto às biomassas in natura observou-se menor perda de massa total para os resíduos do processamento dos grãos de café em comparação a serragem de eucalipto. Os briquetes carbonizados e torrificados apresentaram caráter mais hidrofóbico em relação ao briquete in natura. | pt_BR |
Appears in Collections: | DEG - Artigos publicados em periódicos |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ARTIGO_Thermal decomposition of torrefied and carbonized briquettes of residues from coffee grain processing.pdf | 196,54 kB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License