Buscar

 

RI UFLA (Universidade Federal de Lavras) >
Revistas UFLA >
Ciência e Agrotecnologia >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6076

Title: Atividade antimicrobiana de Schinus terebenthifolius Raddi
Other Titles: Antimicrobial activity of Schinus terebenthifolius Raddi
???metadata.dc.creator???: Degáspari, Cláudia Helena
Waszczynskyj, Nina
Prado, Maria Rosa Machado
Keywords: Atividade antimicrobiana
Compostos fenólicos
Schinus terebenthifolius
Antimicrobial activity
Phenolics compouds
Publisher: Editora da Universidade Federal de Lavras
???metadata.dc.date???: 1-Jun-2005
Citation: DEGASPARI, C. H.; WASZCZYNSKYJ,N.; PRADO, M. R. M. Atividade antimicrobiana de Schinus terebenthifolius Raddi. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 29, n. 3, p. 617-622, maio/jun. 2005.
???metadata.dc.description.resumo???: Objetivou-se com este trabalho analisar a atividade antimicrobiana de extratos aquoso e alcoólico obtidos de frutos da Schinus terebenthifolius ou aroeira-vermelha, diretamente ligados à quantidade de compostos fenólicos existentes nesses extratos. Pelos testes, verificou-se que o extrato alcoólico apresentou efeito inibitório sobre o crescimento de Staphylococcus aureus e Bacillus cereus, já o extrato aquoso não apresentou efeito inibitório sobre os crescimento dos microrganismos testados. O extrato alcoólico mostrou-se com quantidade significativa da flavona apigenina, além de ácido elágico, ao passo que no extrato aquoso foi observada a presença da flavanona naringina.
Abstract: This research analyzed the antimicrobial activity of aqueous and alcoholic extracts obtained from Schinus terebenthifolius fruits or aroeira-vermelha, directly linked to the amount of phenolics compouds existent in these extracts. The tests showed that the alcoholic extract presented an inibitory effect to the growth of Staphylococcus aureus and Bacillus cereus, and the aqueous extract didn't present inibitory effect to the growth of the tested microorganisms. The alcoholic extract was shown with a significant amount of the flavone apigenin, besides ellagic acid and siringic acid, while in the aqueous extract was observed the flavanone naringine.
Other Identifiers: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542005000300016
???metadata.dc.language???: pt
Appears in Collections:Ciência e Agrotecnologia

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.


View Statistics

 


DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback