Use este identificador para citar ou linkar para este item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11911
Título: | Da enxada para a balança: de alimentos produzidos a alimentos comprados: o caso Itirapuã, Lavras - MG |
Autores: | Alencar, Edgard Amâncio, Robson Vilas Boas, Ana Alice |
Palavras-chave: | Desenvolvimento rural Agricultura Alimentos Food Administração rural Farm management |
Data do documento: | 2016 |
Editor: | Universidade Federal de Lavras |
Citação: | ASSUNCAO, M. D. M. Da enxada para a balança: de alimentos produzidos a alimentos comprados: o caso Itirapuã, Lavras - MG. 2001. 75 p. Dissertação (Mestrado em Administração Rural)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2001. |
Resumo: | This study aims to discuss the modifications in alimentary consumption, more specifícally, it intends to identify the changes inthe feeding ofthe femilies today and that used in the past and also to identify the influences related to changes in agriculture. This case study focused on the rural community of Itirapuã - Lavras - MG. The data collection was accomplished through informal and formal semi-structured interviews. The research showed that most ofthe femilies stopped planting about twenty years ago due to the reduction of land readiness and difficulties in having access to conditions for cultivation. Hie production was meantto supplythe household needs and to be used as seed for the crops in the following year, only the surplus was sold. Such changes drove them towards the acquisition of food "off the property", depending almost exclusively on supermarkets. Nowadays the food that the femilies consume is in strict correlation to low wages. Some small fermers received the land as inheritance and then they moved to the city. Tbe femilies that stayed produce little. They tend to abandon agricultural activities or just maintain them since they do not have another option. Monoculture also settled in the área hindering food production. This research showed the population presents problems linked to food production and maintenance of their daily activities and lack of information about feeding linked to the prevention ofdiseases. In summary, it is possible to affirm that most ofthe femily fermers do not participate inthe rural development process, increasing social problems. For ali these reasons, it is necessary to develop strategies that would make itpossible for the femily fermer to stay on the land, for his own development and for that ofsociety asa whole. |
Descrição: | Esta dissertação/tese está disponível online com base na Resolução CEPE nº 090, de 24 de março de 2015, disponível em http://www.biblioteca.ufla.br/wordpress/wp-content/uploads/res090-2015.pdf, que dispõe sobre a disponibilização da coleção retrospectiva de teses e dissertações online no Repositório Institucional da UFLA, sem autorização prévia dos autores. Parágrafo Único. Caberá ao autor ou orientador a solicitação de restrição quanto à divulgação de teses e dissertações com pedidos de patente ou qualquer embargo similar. Art. 5º A obra depositada no RIUFLA que tenha direitos autorais externos à Universidade Federal de Lavras poderá ser removida mediante solicitação por escrito, exclusivamente do autor, encaminhada à Comissão Técnica da Biblioteca Universitária./ Arquivo gerado por meio da digitalização de material impresso. Alguns caracteres podem ter sido reconhecidos erroneamente. |
URI: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/11911 |
Aparece nas coleções: | Administração - Mestrado (Dissertação) |
Arquivos associados a este item:
Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
DISSERTAÇÃO_Da enxada para a balança.pdf | 5 MB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.