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Título: Interrupted irrigation and synchronism of reproductive bud development in organic and high density coffee trees (Coffee arabica L.)
Autores: Nascimento, Luís Marques do
Oliveira, Carlos Alberto da Silva
Silva, Cícero Lopes
Palavras-chave: Cafeicultura
Botões florais
Flower buds
Coffea arabica
Café - Regime hídrico
Flores de café
Coffee - Water regime
Coffee flower
Data do documento: 1-Ago-2017
Citação: NASCIMENTO, L. M. do; OLIVEIRA, C. A. de S.; SILVA, C. L. Interrupted irrigation and synchronism of reproductive bud development in organic and high density coffee trees (Coffee arabica L.). Coffee Science, Lavras, v. 5, n. 2, p. 107-112, maio/ago. 2010.
Descrição: This work assessed the impact of interrupted irrigation on the synchronism of reproductive bud development in coffee after pruning of the primary lateral branches and the tree top. The water regimes were: no irrigation; irrigation all year round; irrigation interrupted after 30 days and 15 days before harvesting; and during harvesting for IAPAR 59 and Obatã cultivars. The treatments without irrigation and with irrigation all year around reduced the number of flowers and buds. Interrupted irrigation treatments improved the synchronism of coffee bud development. IAPAR 59 and Obatã cultivars provided different results, depending on the studied variable.
Avaliou-se o efeito da paralisação da irrigação sobre a sincronia do desenvolvimento das gemas reprodutivas do cafeeiro, sucedendo podas de esqueletamento e decote. Os regimes hídricos foram: sem irrigação; irrigação durante todo o ano; paralisação da irrigação aos 30 dias e 15 dias antes da colheita; e na colheita, para as cultivares IAPAR 59 e Obatã. Os tratamentos sem irrigação e com irrigação durante todo o ano reduziram o número de flores e inflorescências. Os tratamentos com paralisação da irrigação melhoraram a sincronia do desenvolvimento das gemas reprodutivas. As cultivares IAPAR 59 e Obatã tiveram comportamentos diferentes dependendo da variável.
URI: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13471
Outros identificadores: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/333
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