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Título: Famílias de Himenópteros Parasitoides em cultivo orgânico de café em Santo Antônio do Amparo, MG, Brasil
Título(s) alternativo(s): Families of Hymenopteran parasitoids in organic coffee cultivation in Santo Antônio do Amparo,MG , Brazil.
Autores: Ferreira, Fabricio Zelesnikar
Silveira, Luís Cláudio Paterno
Haro, Marcelo Mendes
Palavras-chave: Organic agriculture
Conservative biological control
Diversity
Agricultura orgânica
Controle biológico conservativo
Diversidade
Data do documento: 1-Ago-2017
Descrição: The objective of this study was to understand the profiles of families of Hymenoptera parasitoids present in the organic coffee grown in Santo Antônio do Amparo, Brazil. Samples were collected monthly to calculate the accumulation curve, richness and abundance indices. 4817 parasitoids distributed in nine families and 26 superfamilies were collected. The superfamily Chalcidoidea had the highest abundance (28.34 %) and diversity (13 families). Families that have natural enemies to the coffee pests represented 42 % of arthropods collected. Samples were taken of Parasitoid families not related to coffee pests, indicating the importance of organic farming in the conservation of hymenoptera.
Objetivou-se neste estudo compreender os perfis das famílias de himenópteros parasitoides presentes na cultura de café orgânico, no município de Santo Antônio do Amparo, MG. Foram realizadas amostragens mensais e posterior cálculo da curva de acumulação, riqueza e índices de abundância. Foram coletados 4.817 parasitoides, distribuídos em nove superfamílias e 26 famílias. A superfamília Chalcidoidea apresentou maiores abundância (28,34%) e diversidade (13 famílias). Famílias que possuem inimigos naturais de pragas do café representaram 42% dos artrópodes coletados. Foram amostradas famílias de parasitoides não relacionadas a pragas do cafeeiro, indicando a importância do cultivo orgânico na conservação da fauna de himenópteros.
URI: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13753
Outros identificadores: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/222
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