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http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31834
Título: | Qualidade e bioquímica de parede celular de sapoti [Manilkara sapota (L.) Von Royen] submetido ao 1-metilciclopropeno |
Autores: | Lima, Luiz Carlos de Oliveira Alves, Ricardo Elesbão Alves, José Donizeti Chitarra, Admilson Bosco Boas, Eduardo Valério Vilas |
Palavras-chave: | Metilciclopropeno Parede celular Conservação Sapoti Manilkara sapota Etileno |
Data do documento: | 12-Nov-2018 |
Editor: | Universidade Federal de Lavras |
Citação: | MORAIS, P. L. D. de. Qualidade e bioquímica de parede celular de sapoti [Manilkara sapota (L.) Von Royen] submetido ao 1-metilciclopropeno. 2005. 144 p. Tese (Doutorado em Fisiologia Vegetal) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2005. |
Resumo: | The brazilian market of exotic fruits has shown good perspectives lately. However, many species, although their high market potential, are still low commercialized. Among those species, sapodilla is highly acceptable by the market consumer, because your appreciable taste. The brazilian sapodilla orchards are still deprived of postharvest technologies, so there are many damages on that stage. With aim to generate technology for quality maintenance and to elongate the postharvest lifetime of sapodilla, the purpose oh this work was to evaluate the effect of 1-metilciclopropeno (1-MCP), as a blocker of ethylene action, on many attributes of fruit quality. The fruits, origined from Jaguaruana, Ceará state, Brazil, were treated with 1-MCP (0, 100, 200, 300 e 400nLX*1), for 12hours, storaged under modified atmosphere, temperature 25 è 2°C* relative humidity 70á 5 % during 23 days, The fruits under treatments had more six days of postharvest lifetime and the best 1-MCP doses were between 200 and 400 nL-L"1. The treatment with300 nL.L"1 retarded the loss of fruit firmnesses, due to its inhibitory action on the pectinmethylesterase, polygalacturonase and p-galactosidase enzymes activity, resulting in less pectin solubilization and less cellulose, hemicellulose, polyuronideos and neutral sugars degradation. |
Descrição: | Esta dissertação/tese está disponível online com base na Resolução CEPE nº 090, de 24 de março de 2015, disponível em http://www.biblioteca.ufla.br/wordpress/wp-content/uploads/res090-2015.pdf, que dispõe sobre a disponibilização da coleção retrospectiva de teses e dissertações online no Repositório Institucional da UFLA, sem autorização prévia dos autores. Parágrafo Único. Caberá ao autor ou orientador a solicitação de restrição quanto à divulgação de teses e dissertações com pedidos de patente ou qualquer embargo similar. Art. 5º A obra depositada no RIUFLA que tenha direitos autorais externos à Universidade Federal de Lavras poderá ser removida mediante solicitação por escrito, exclusivamente do autor, encaminhada à Comissão Técnica da Biblioteca Universitária./ Arquivo gerado por meio da digitalização de material impresso. Alguns caracteres podem ter sido reconhecidos erroneamente. |
URI: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31834 |
Aparece nas coleções: | Administração - Mestrado (Dissertação) |
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