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Campo DCValorIdioma
dc.creatorPimenta, Carlos José-
dc.creatorAngélico, Caroline Lima-
dc.creatorChalfoun, Sára Maria-
dc.date.accessioned2019-02-25T19:19:26Z-
dc.date.available2019-02-25T19:19:26Z-
dc.date.issued2018-07-
dc.identifier.citationPIMENTA, C. J.; ANGÉLICO, C. L.; CHALFOUN, S. M. Challengs in coffee quality: Cultural, chemical and microbiological aspects. Ciência e Agrotecnologia, v. 42, n. 4, p. 337-349, July/Aug. 2018.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/33050-
dc.description.abstractThe Brazilian coffee industry is undergoing a great transformation in order to serve a consumer market that is becoming increasingly demanding with regard to quality. Considering the multiple determinants of the final quality of the product, one must consider factors that are involved in steps from the pre-harvest stage to storage. The execution of the different stages according to good-practice programmes has repercussions on microbiological, physical and chemical characteristics, which in turn affect the quality of the final product with regard to sensorial properties and safety. There has been research progress in the improvement of quality evaluation techniques that minimize the subjective effects of traditional classification. It is also observed that socio-environmental aspects of coffee production, while not the subject of this review, have broadened the concept of quality since an increasing number of consumers are interested in aspects regarding agricultural sustainability in addition to strictly sensorial aspects.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Lavraspt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceCiência e Agrotecnologiapt_BR
dc.subjectCafé - Qualidadept_BR
dc.subjectCafé - Análise sensorialpt_BR
dc.subjectCoffee - Qualitypt_BR
dc.subjectCoffee - Sensory analysispt_BR
dc.titleChallengs in coffee quality: cultural, chemical and microbiological aspectspt_BR
dc.title.alternativeDesafios na qualidade de café: aspectos cultural, químico e microbiológicopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA cafeicultura brasileira passa por uma profunda transformação visando atender um mercado consumidor cada vez mais exigente quanto a qualidade. Considerando-se os múltiplos fatores determinantes da qualidade final do produto, há que se considerar fatores que envolvem as etapas desde a pré- colheita até o armazenamento. A execução das diferentes etapas segundo programas de Boas Práticas apresenta repercussão sobre as características microbiológicas, físicas e químicas traduzidas pela qualidade do produto final quanto às características sensoriais e de segurança. A pesquisa tem sido progressista na busca de aprimoramento das técnicas de avaliação da qualidade visando minimizar os efeitos subjetivos das técnicas de classificação tradicionais. Observa-se ainda que aspectos socioambientais da atividade, apesar de não ser objeto da presente revisão, tem ampliado o escopo do conceito de qualidade uma vez que um número crescente de consumidores estão interessados em aspectos quanto a sustentabilidade da cultura, além do aspecto estritamente sensorial.pt_BR
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