Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/40239
metadata.artigo.dc.title: Phialomyces macrosporus reduces Cercospora coffeicola survival on symptomatic coffee leaves
metadata.artigo.dc.title.alternative: Phialomyces macrosporus reduz a sobrevivência de Cercospora coffeicola em folhas de café sintomáticas
metadata.artigo.dc.creator: Laborde, Marie Caroline Ferreira
Botelho, Deila Magna dos Santos
Alvarez Rodríguez, Gabriel Alfonso
Resende, Mário Lúcio Vilela de
Queiroz, Marisa Vieira de
Batista, Aline Duarte
Cardoso, Patrícia Gomes
Pascholati, Sérgio Florentino
Gusmão, Luis Fernando Pascholati
Martins, Samuel Júlio
Medeiros, Flávio Henrique Vasconcelos de
metadata.artigo.dc.subject: Coffea arabica
Biological control
Brown eye spot
Antibiosis
Café - Doenças e pragas
Controle biológico
Mancha de olho pardo
Antibiose
metadata.artigo.dc.publisher: Universidade Federal de Lavras
metadata.artigo.dc.date.issued: 2019
metadata.artigo.dc.identifier.citation: LABORDE, M. C. F. et al. Phialomyces macrosporus reduces Cercospora coffeicola survival on symptomatic coffee leaves. Coffee Science, Lavras, v. 14, n. 1, p. 1-11, jan./mar. 2019.
metadata.artigo.dc.description.resumo: A cercosporiose é uma das mais importantes doenças do cafeeiro e tem como agente etiológico o fungo necrotrófico Cercospora coffeicola. Os fungos sapróbicos têm potencial na redução da sobrevivência de patógenos necrotróficos e podem atuar por meio da competição de nutrientes, micoparasitismo, antibiose e indução de resistência. Nós selecionamos fungos sapróbios para a capacidade de reduzir a esporulação e viabilidade de C. coffeicola e determinamos os possíveis mecanismos envolvidos no biocontrole. O fungo saprobio selecionado, Phialomyces macrosporus, reduziu a germinação de conídios de C. coffeicola em 40%. P. macrosporus produziu compostos voláteis e não voláteis que inibiram o crescimento, esporulação e viabilidade de C. coffeicola. A produção de substâncias antimicrobianas foi o principal modo de ação utilizado pelos fungos sapróbicos. Portanto, P. macrosporus é um potencial agente biológico que pode ser usado no manejo da cercosporiose do cafeeiro.
metadata.artigo.dc.description.abstract: Saprobe fungi and necrotrophic pathogens share the same niche within crop stubble and the search for fungi non-pathogenic to plants that are able to displace the plant pathogens from its overwintering substrate contributes to the disease management. Brown eye spot (Cercospora coffeicola) is among the most important coffee diseases, it is caused by a necrotrophic pathogen that has decaying leaves as its major source of inoculum. We have screened saprobe fungi for the ability to reduce C. coffeicola sporulation and viability and determined the possible mechanisms involved in the observed biocontrol. A selected saprobe fungus, Phialomyces macrosporus, reduced the pathogen’s viability by 40% both in vitro and in vivo. The fungus acts through antibiosis and competition for nutrients. It produced both volatile and non-volatile compounds that inhibited C. coffeicola growth, sporulation, and viability. It also produced the tissue maceration enzyme (polygalacturonase), which reduces the pathogen both in detached leaves or in planta. The reduction in the fungal viability either by the saprobe fungus or its polygalacturonase-fraction supernatant resulted in the reduction of the disease rate. Therefore, P. macrosporus is a potential microbial agent that can be used in an integrated management of brown eye spot through the reduction of the initial inoculum of the pathogen that survives and builds up in infected leaves.
metadata.artigo.dc.identifier.uri: http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1448
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/40239
metadata.artigo.dc.language: en
Appears in Collections:DBI - Artigos publicados em periódicos
DFP - Artigos publicados em periódicos

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.