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Campo DCValorIdioma
dc.creatorVoss-Rech, Daiane-
dc.creatorKlein, Cátia Silene-
dc.creatorTechio, Vânia Helena-
dc.creatorScheuermann, Gerson Neudi-
dc.creatorRech, Gilberto-
dc.creatorFiorentin, Laurimar-
dc.date.accessioned2020-05-01T02:38:39Z-
dc.date.available2020-05-01T02:38:39Z-
dc.date.issued2011-02-
dc.identifier.citationVOSS-RECH, D. et al. Antibacterial activity of vegetal extracts against serovars of Salmonella. Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 2, Feb. 2011. DOI: 10.1590/S0103-84782011000200022.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/40503-
dc.description.abstractIn vitro antibacterial activity of 21 hydroethanolic vegetal extracts was assessed against 20 serovars of Salmonella. Regarding the tested extracts, 85.7% of them presented antibacterial activity. The six active extracts which showed activity on the largest number of serovars and the extract of Eucalyptus sp. were submitted to the determination of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC). Of these, six extracts showed bacteriostatic and bactericidal activity with MIC and MBC for Punica granatum (pomegranate) from 20 and 60mg mL-1, for Eugenia jambolana (rose apple) from 40 and 240mg mL-1, Eugenia uniflora (surinam cherry) from 80 and 240mg mL-1, Caryophyllus aromaticus (clove) from 10 and 60mg mL-1, Psidium araca from 30 and 320mg mL-1 and Eucalyptus sp. from 40 and 160mg mL-1. Achyrocline satureioides (macela) presented only bacteriostatic potential and MIC from 160mg mL-1. Caryophyllus aromaticus, Eucalyptus sp., and Psidium araca presented the best results for bactericidal activity, inhibiting, respectively, 84.2%, 42.1%, and 17.6% of Salmonella's serovars. The activity of each extract varied for different serovars; S. London presented resistance to the six extracts in MBC, while S. Pullorum was the most susceptible serovar.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Maria (UFSM)pt_BR
dc.rightsAttribution-NonCommercial 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/*
dc.sourceCiência Ruralpt_BR
dc.subjectAntibacterial activitypt_BR
dc.subjectVegetal extractspt_BR
dc.subjectSalmonellapt_BR
dc.subjectAtividade antibacterianapt_BR
dc.subjectExtratos vegetaispt_BR
dc.titleAntibacterial activity of vegetal extracts against serovars of Salmonellapt_BR
dc.title.alternativeAtividade antibacteriana de extratos vegetais sobre sorovares de Salmonellapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoA atividade antibacteriana de 21 extratos hidroetanólicos vegetais foi avaliada in vitro frente a 20 sorovares de Salmonella. Dos extratos testados, 85,7% apresentaram atividade antibacteriana. Os seis extratos que evidenciaram atividade sobre o maior número de sorovares e Eucalyptus sp. foram submetidos à determinação da Concentração Inibitória Mínima (CIM) e Concentração Bactericida Mínima (CBM). Destes, seis extratos apresentaram atividade bacteriostática e bactericida com MIC para Punica granatum (romã) a partir de 20 e 60mg mL-1, Eugenia jambolana (jambolão) de 40 e 240mg mL-1, Eugenia uniflora (pitanga) de 80 e 240mg mL-1, Caryophyllus aromaticus (cravo) de 10 e 60mg mL-1, Psidium araca (araçá) 30 e 320mg mL-1 e Eucalyptus sp. (eucalipto) de 40 e 160mg mL-1. Achyrocline satureioides (macela) apresentou apenas atividade bacteriostática e MIC a partir de 160mg mL-1. Caryophyllus aromaticus, Eucalyptus sp. e Psidium araca apresentaram os melhores resultados para a atividade bactericida, inativando, respectivamente, 84,21%, 42,1% e 17,64% dos sorovares de Salmonella. A atividade de cada extrato variou para diferentes sorovares. Nenhum dos seis extratos avaliados evidenciou atividade bactericida frente a S. London, enquanto S. Pullorum foi o sorovar mais sensível.pt_BR
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