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Campo DCValorIdioma
dc.creatorZanzini, Alice Pereira-
dc.creatorOliveira, Júlia Assunção de Castro-
dc.creatorCarvalho, Elisângela Elena Nunes-
dc.date.accessioned2020-08-26T20:07:02Z-
dc.date.available2020-08-26T20:07:02Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationZANZINI, A. P.; OLIVEIRA, J. A. de C.; CARVALHO, E. E. N. Avaliação da aceitabilidade de vegetais no estádio microgreen por resto ingesta no lapinha Spa, município de Lapa, estado do Paraná, Brasil. Research, Society and Development, [S.l.], v. 9, n. 7, 2020.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42657-
dc.description.abstractMicrogreens are young vegetable plants harvested prematurely that have been gaining popularity in conventional and gourmet cooking due to their nutritional and sensory properties. This study aimed to evaluate the acceptability of microgreens of lettuce (Lactuca sativa L.), dry cress (Lepidium sativum L.), amaranth (Amaranthus caudatus L.), beet (Beta vulgaris L.), cabbage (Brassica oleracea L.) and sunflower (Helianthus annuus L.) by guests of Lapinha SPA, a physical and mental health invigoration establishment located in the municipality of Lapa, state of Paraná. To assess the acceptability of these vegetables, the restingestion methodology was used. The results obtained showed that the acceptability of the species varied between 84.84% and 96.60%, being considered excellent for all offered species. The analysis of variance followed by the Tukey test showed that there was a statistically significant difference in the acceptability index, with the best accepted species in decreasing order, were the amaranth microgreens (mean left = 2.16 g), cabbage (left over) medium = 5.12 g), dry cress (leftover = 6.40 g), lettuce (leftover = 6.60 g), beets (leftover = 6.84 g), and sunflower (leftover = 9.76 g). These plants have the potential to be incorporated into the diet of customers of SPA's establishments, since they add different nutritional and aesthetic value to the dishes offered in cooking.pt_BR
dc.languagept_BRpt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.subjectResto ingestapt_BR
dc.subjectPlantas jovenspt_BR
dc.subjectRest-ingestionpt_BR
dc.subjectYoung plantspt_BR
dc.subjectLeftoverspt_BR
dc.subjectIngesta de descansopt_BR
dc.subjectPlantas jovenespt_BR
dc.titleAvaliação da aceitabilidade de vegetais no estádio microgreen por resto ingesta no lapinha Spa, município de Lapa, estado do Paraná, Brasilpt_BR
dc.title.alternativeEvaluation of the acceptability of vegetables in the microgreen stage by remaining ingestion in lapinha Spa, municipality of Lapa, state of Paraná, Brazilpt_BR
dc.title.alternativeEvaluación de la aceptabilidad de las verduras en la etapa microverde por la ingestión restante en lapinha Spa, municipio de Lapa, estado de Paraná, Brasilpt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoMicrogreens são plantas jovens de hortaliças colhidas prematuramente que vêm ganhando popularidade na culinária convencional e gourmet devido às suas propriedades nutricionais e sensoriais. Este estudo teve como objetivo avaliar a aceitabilidade de microgreens de alface (Lactuca sativa L.), agrião-do-seco (Lepidium sativum L.), amaranto (Amaranthus caudatus L.), beterraba (Beta vulgaris L.), couve (Brassica oleracea L.) e girassol (Helianthus annuus L.) pelos hóspedes do Lapinha SPA, um estabelecimento de revigoramento da saúde física e mental localizado no município de Lapa, estado do Paraná. Para avaliar a aceitabilidade desses vegetais foi utilizado a metodologia de resto-ingesta. Os resultados obtidos mostraram que a aceitabilidade das espécies variou entre 84,84% e 96,60%, sendo considerada ótima para todas as espécies ofertadas. A análise de variância seguida pelo teste de Tukey mostrou que houve diferença estatisticamente significante no índice de aceitabilidade, sendo que as espécies mais bem aceitas em ordem decrescente, foram os microgreens de amaranto (sobra média = 2,16 g), couve (sobra-média = 5,12 g), agrião-do-seco (sobra-média = 6,40 g), alface (sobra-média = 6,60 g), beterraba (sobra-média = 6,84 g), e girassol (sobra-média = 9,76 g). Essas plantas apresentam potencial para serem incorporados à dieta de clientes de estabelecimentos SPA’s, uma vez que agregam valor nutricional e estético diferenciados aos pratos ofertados na culinária.pt_BR
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