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dc.creatorGuimarães, Karina Carvalho-
dc.creatorSalgado, Derlyene Lucas-
dc.creatorCarvalho, Elisângela Elena Nunes-
dc.date.accessioned2020-08-27T17:30:34Z-
dc.date.available2020-08-27T17:30:34Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationGUIMARÃES, K. C.; SALGADO, D. L.; CARVALHO, E. E. N. Evaluation of different methodologies for the determination of phenolic compounds in tropical fruits. Brazilian Journal of Food Technology, [S.l.], Campinas, v. 23, 2020.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42692-
dc.description.abstractPhenolic compounds are natural antioxidants and can be found with abundance in fruits and vegetables. One of the first methods created for analyzing phenolic compounds was the Folin-Denis method; and hereafter, the Folin Ciocalteu method was developed and recently, one of the most recent method is the Fast Blue. Due to the importance of these compounds in food, this work aimed to determine the total phenolic compounds in three fruits, such as: Passion Fruit, “Palmer” mango and “Pera” orange. In addition, these fruits were analyzed through three different determination methods. Furthermore, the content of vitamin C, soluble solids, titratable acidity and pH of these fruits were evaluated. Based on the results, it was verified that there was no difference among the values ​​of vitamin C, soluble solids and TA in relation to those ​​found in the literature. When comparing the three methods (Fast Blue BB, Folin-Ciocalteu Reagent and Folin-Denis Reagent), the results showed a difference in the phenolic compounds that may be related to the distinct reagents used in each method and its different action.pt_BR
dc.languageen_USpt_BR
dc.publisherInstituto de Tecnologia de Alimentos - ITALpt_BR
dc.rightsAttribution 4.0 International*
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceBrazilian Journal of Food Technologypt_BR
dc.subjectFast Blue BBpt_BR
dc.subjectFolin-Denispt_BR
dc.subjectFolin-Ciocalteupt_BR
dc.titleEvaluation of different methodologies for the determination of phenolic compounds in tropical fruitspt_BR
dc.title.alternativeAvaliação de diferentes metodologias para determinação de compostos fenólicos em frutas tropicaispt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoCompostos fenólicos são antioxidantes naturais e podem ser encontrados com abundância em frutas e hortaliças. Um dos primeiros métodos criados para análise de compostos fenólicos foi o método Folin-Denis; posteriormente, foi criado o método Folin Ciocalteu e um dos mais recentes é o método Fast Blue. Pela importância desses compostos nos alimentos, este trabalho teve o objetivo principal de determinar os compostos fenólicos totais em três frutas: maracujá, manga e laranja, por três diferentes métodos de determinação. Além disso, foram avaliados o teor de vitamina C, sólidos solúveis, acidez titulável e pH dessas frutas. Diante dos resultados, verificou-se que não houve diferença nos valores de vitamina C, sólidos solúveis e acidez titulável em relação aos valores encontrados na literatura. Ao comparar os três métodos (Fast Blue BB, Folin Ciocalteu e Folin-Denis), verificou-se diferença nos teores de compostos fenólicos, que pode estar relacionada com os distintos reagentes utilizados em cada método e seus vários modos de ação.pt_BR
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