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Campo DCValorIdioma
dc.creatorSantiago, Wilder Douglas-
dc.creatorTeixeira, Alexandre Rezende-
dc.creatorSantiago, Juliana de Andrade-
dc.creatorLopes, Ana Cláudia Alencar-
dc.creatorBrandão, Rafaela Magalhães-
dc.creatorBarbosa, Richard Bispo-
dc.creatorCaetano, Alex Rodrigues Silva-
dc.creatorCardoso, Maria das Graças-
dc.creatorResende, Mario Lúcio Vilela-
dc.date.accessioned2020-09-10T17:34:50Z-
dc.date.available2020-09-10T17:34:50Z-
dc.date.issued2020-06-
dc.identifier.citationSANTIAGO, W. D. et al. Standardization of an analytical method to quantify ochratoxin A in green coffee beans by high performance liquid chromatography. Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 8, p. e39985070, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i8.5070.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42983-
dc.description.abstractNowadays, Brazil is the largest producer and exporter of coffee, also the second largest consumer of the beverage. The importance of ensuring food safety for consumers has influenced research to improve and monitor the final product quality. Coffee is a product that presents a high risk of fungal contamination, which can result in the presence of mycotoxins and poses risks to human and animal health. Therefore, this study aimed to standardize a chromatographic method to test and quantify ochratoxin A in 13 samples of green coffee beans. The green coffee beans were stored in sheds without temperature or humidity control. Samples were ground, and the analyte was extracted by a 3% methanol:sodium bicarbonate (1:2 v/v) solution. Ochratoxin A was quantified in a high performance liquid chromatograph. The method was validated by testing the selectivity, linearity, accuracy, limits of detection and quantification. The method presented robustness to the tested parameters and among the analyzed samples. Ochratoxin A was detected above the limit established by the legislation (75.19 µg kg-1) only in one sample. Overall, the storage of green coffee beans in these sheds was adequate, since 12 samples had a low content of ochratoxin A and they were within the limit established by legislation. Therefore, food safety was guaranteed without any severe mycotoxin contamination.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherCDRR Editorspt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.sourceResearch, Society and Developmentpt_BR
dc.subjectCromatografia líquida de alta eficiênciapt_BR
dc.subjectFungopt_BR
dc.subjectToxinapt_BR
dc.subjectSegurança alimentarpt_BR
dc.subjectCafé - Qualidadept_BR
dc.subjectHigh performance liquid chromatographypt_BR
dc.subjectFunguspt_BR
dc.subjectToxinpt_BR
dc.subjectFood safetypt_BR
dc.subjectCoffee - Qualitypt_BR
dc.titleStandardization of an analytical method to quantify ochratoxin A in green coffee beans by high performance liquid chromatographypt_BR
dc.title.alternativePadronização de um método analítico para quantificação de ocratoxina A em grãos de café verde por cromatografia líquida de alta eficiênciapt_BR
dc.title.alternativeCuantificación de ocratoxina A en granos verdes de café mediante cromatografía líquida de alta eficienciapt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO Brasil é atualmente o maior produtor e exportador de café, sendo o segundo maior consumidor da bebida. A importância de se garantir a segurança alimentar ao consumidor tem influenciado em pesquisas para melhorar e monitorar a qualidade do produto final. Visto que o café é um dos produtos mais contaminados por fungos que podem produzir micotoxinas, representando riscos à saúde humana e animal. O objetivo do trabalho foi padronizar um método cromatográfico para avaliar e quantificar ocratoxina A em 13 amostras de grãos de café cru armazenados em galpão. As amostras de café foram moídas e o analito foi extraído em solução de metanol:bicarbonato de sódio 3% (1:1 v/v). Foi utilizado um cromatógrafo líquido de alta eficiência para a quantificação da ocratoxina A. O método foi validado avaliando-se os parâmetros de seletividade, linearidade, exatidão e limites de detecção e quantificação. O método apresentou robustez aos parâmetros avaliados e entre amostras analisadas, foram encontrados valores superiores ao limite estabelecido pela legislação somente em uma das amostras (75,19 µg.Kg-1). O método de armazenamento de grãos de café cru em galpão se apresentou adequado no presente trabalho, pois 12 amostras apresentaram baixas concentrações de ocratoxiana A, estando dentro dos limites da legislação. Assim, é garantida a segurança alimentar sem nenhuma contaminação severa de ocratoxina A.pt_BR
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