Use este identificador para citar ou linkar para este item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43395
Título: | Avaliação dos efeitos tóxicos de Cd e Pb na cultura da mostarda (Brassica juncea) |
Título(s) alternativo(s): | Evaluation of the toxic effects of Cd and Pb in the crop of mustard (Brassica juncea) |
Palavras-chave: | Metais pesados Mostarda Brassica juncea Toxicidade Heavy metals Mustard Toxicity |
Data do documento: | 2014 |
Editor: | Associação Brasileira de Engenharia Sanitária e Ambiental (ABES) |
Citação: | AUGUSTO, A. dos S. et al. Avaliação dos efeitos tóxicos de Cd e Pb na cultura da mostarda (Brassica juncea). Engenharia Sanitária e Ambiental, Rio de Janeiro, v. 19, p. 61-68, 2014. Número especial. DOI: 10.1590/S1413-41522014019010000266. |
Resumo: | With the objective of evaluating the effect of cadmium (Cd) and lead (Pb) in the culture of mustard (Brassica juncea) and its relationship with plant development, levels, accumulation and translocation in roots and shoots, mustard plants were grown in Clark nutrient solution and subjected to increasing doses of Cd (0.00; 0.25; 1.00; 5.00 and 10.00 mg.L-1) and Pb (0.00; 2.50; 10.00; 50.00 and 100.00 mg.L-1). Cd showed a significant translocation into the plant, which is due to the formation of a complex between the chemical species and phytochelatin; the low translocation of Pb and deleterious effects are due to root deposits of Pb stable chelates. |
URI: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/43395 |
Aparece nas coleções: | DQI - Artigos publicados em periódicos |
Arquivos associados a este item:
Arquivo | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
ARTIGO_Avaliação dos efeitos tóxicos de Cd e Pb na cultura da mostarda (Brassica juncea).pdf | 362,96 kB | Adobe PDF | Visualizar/Abrir |
Este item está licenciada sob uma Licença Creative Commons