Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/49251
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.creator | Inácio, Monique Louise Cassimiro | - |
dc.creator | Pereira, Fernanda Costa | - |
dc.creator | Alimeida, Isabela Casarine | - |
dc.creator | Fernandes, Lidiane Batista | - |
dc.creator | Garcia, Débora Souza | - |
dc.creator | Silva, Tatiane Aparecida Ferreira | - |
dc.creator | Pereira, Kelly Aparecida da Cunha | - |
dc.creator | Oliveira, Izabela Regina Cardoso de | - |
dc.creator | Pereira, Rafaela Corrêa | - |
dc.creator | Angelis-Pereira, Michel Cardoso de | - |
dc.date.accessioned | 2022-02-10T20:34:38Z | - |
dc.date.available | 2022-02-10T20:34:38Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | INÁCIO, M. L. C. et al. Caracterização de crianças e adolescentes vulneráveis residentes de uma cidade Sulmineira. Saúde e Desenvolvimento Humano, Canoas, v. 9, n. 2, 2021. DOI: 10.18316/sdh.v9i2.7074. | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.18316/sdh.v9i2.7074 | pt_BR |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/49251 | - |
dc.description.abstract | Objective: To characterize low-income children and adolescents. Material and Methods: 246 volunteers participated of the study completing a semi-structured questionnaire about characteristics of the place of residence and personal safety. Skin color was self-reported and the Food Insecurity (FI) were collected through the Brazilian Scale of Food Insecurity (BSFI). The assessment of nutritional status was performed by weight and height and subsequent calculation of BMI. Data analysis was performed using the chi-square test using SPSS® software and confi dence interval for proportions. Results: The skin color were predominantly black (43.9%[43,60% - 44,20%]) and brown (41,0%[40,30% - 40,80%]). No diff erences were observed in the pattern of responses regarding the place of residence among subjects of diff erent skin color types. More than 50% of participants reported being afraid of strangers, 69.9% ([57% to 80%]) were in the FI situation and 51.8% were overweight and had an average consumption of 3.57 servings of ultraprocessed products daily. Conclusion: The volunteers were characterized as predominantly black and brown. Although they were mostly classifi ed as eutrophic, a signifi cant portion was found to be overweight and, in all, the data indicate that it is a population that is found in FI and a high consumption of ultraprocessed products. | pt_BR |
dc.language | pt_BR | pt_BR |
dc.publisher | Unilasalle | pt_BR |
dc.rights | restrictAccess | pt_BR |
dc.source | Saúde e Desenvolvimento Humano | pt_BR |
dc.subject | Vulnerabilidade social | pt_BR |
dc.subject | Comportamento alimentar | pt_BR |
dc.subject | Promoção da saúde | pt_BR |
dc.subject | Social vulnerability | pt_BR |
dc.subject | Feeding behavior | pt_BR |
dc.subject | Health promotion | pt_BR |
dc.title | Caracterização de crianças e adolescentes vulneráveis residentes de uma cidade Sulmineira | pt_BR |
dc.type | Artigo | pt_BR |
dc.description.resumo | Objetivo: caracterizar crianças e adolescentes vulneráveis socioeconomicamente. Materiais e Métodos: participaram da pesquisa 246 voluntários que responderam a um questionário semiestruturado sobre percepções do local de moradia e segurança pessoal. A cor da pele foi autodeclarada e a Insegurança Alimentar (IA) foi avaliada pela Escala Brasileira de Insegurança Alimentar (EBIA). O estado nutricional foi averiguado pela aferição do peso e altura e posterior cálculo do IMC. Os dados foram analisados pelo teste qui-quadrado através do software SPSS® e apresentados em intervalos de confiança para as proporções. Resultados: a cor de pele predominante foi a negra (43,9% [43,60% - 44,20%]). Não houveram diferenças no padrão de respostas referentes ao local de moradia entre os sujeitos das diferentes cores de pele. Mais de 50% dos voluntários relataram ter medo de pessoas estranhas, 69,9% [57% - 80%] se encontravam IA, 51,8% estavam em excesso de peso e apresentaram consumo médio de 3,57 porções de produtos ultraprocessados diariamente. Conclusão: os voluntários foram caracterizados predominantemente como negros e pardos. Embora, serem em sua maioria, eutróficos, expressiva parcela se encontrou em excesso de peso e, de tudo, os dados alertam que é uma população que se encontra em IA e com elevado consumo de produtos ultraprocessados. | pt_BR |
Appears in Collections: | DCA - Artigos publicados em periódicos DES - Artigos publicados em periódicos DEX - Artigos publicados em periódicos DNU - Artigos publicados em periódicos |
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.