Use este identificador para citar ou linkar para este item:
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/59281
Título: | A situação alimentar de beneficiários e beneficiárias do Programa Bolsa Família de uma comunidade rural no sul de Minas Gerais |
Título(s) alternativo(s): | The food situation of beneficiaries of Program Bolsa Família in a rural community in the south of Minas Gerais |
Autores: | Chiodi, Rafael Eduardo Alves, Jacqueline Magalhães Souza, Ellen Kiarely de |
Palavras-chave: | Segurança alimentar Hábitos alimentares Beneficiários do Programa Bolsa Família Insegurança Alimentar Pandemia de COVID-19 Food Security Eating Habits Bolsa Família Program Beneficiaries Food Insecurity COVID-19 Pandemic Comunidade Rural Rural Community |
Data do documento: | 27-Ago-2024 |
Editor: | Universidade Federal de Lavras |
Citação: | CALISTO, Gleibson Carlos de Oliveira. A situação alimentar de beneficiários e beneficiárias do Programa Bolsa Família de uma comunidade rural no sul de Minas Gerais. 2024. 73p. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Sustentável e Extensão) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2024. |
Resumo: | The pandemic caused by COVID-19 has impacted the world in several regrettable ways, causing impacts on public health and people's living conditions. In Brazil, it affected, above all, the most vulnerable groups and further increased the existing social, racial and gender inequalities in the country. The food and nutritional security of the socially vulnerable population was seriously compromised. This research aimed to identify and analyze the food situation of beneficiaries of the Bolsa Família Program in the rural community of a municipality in the south of Minas Gerais. To this end, it is characterized as a qualitative-quantitative research, of a descriptive-interpretative nature, which included collecting data on the problem identified, in the socio-institutional context, through a questionnaire and application of the Brazilian Food Insecurity Scale. This study resulted in a high intake by respondents of foods rich in calories, poor in nutrients and high consumption of simple carbohydrates and processed foods. Regarding the Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA), the study did not find families classified as having severe food insecurity, however we must remain alert. |
URI: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/59281 |
Aparece nas coleções: | Desenvolvimento Sustentável e Extensão - Mestrado Profissional (Dissertação) |
Arquivos associados a este item:
Este item está licenciada sob uma Licença Creative Commons