Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8345
Registro completo de metadados
Campo DCValorIdioma
dc.creatorCorrêa, J. L. G.-
dc.creatorSantos, J. C. P.-
dc.creatorFonseca, B. E.-
dc.creatorCarvalho, A. G. S.-
dc.date.accessioned2015-05-04T13:06:29Z-
dc.date.available2015-05-04T13:06:29Z-
dc.date.issued2013-07-01-
dc.identifier.citationCORRÊA, J. L. G. et al. Drying of spent coffee grounds in a cyclonic dryer. Coffee Science, Lavras, v. 9, n.1, p. 68-76, jan./mar. 2014.pt_BR
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8345-
dc.description.abstractSpent coffee grounds is a byproduct from the soluble coffee company. Besides its use as animal feed or lipid source, it presents a high potential as biofuel. Whatever the application, to be useful, the product has to loose great part of its moisture content. The drying of spent coffee grounds in a cyclonic dryer was studied in the present work. Based on a experimental design, the effects of temperature of the air (T a ) (59 to 271 oC) and of the ratio mass flow rate of spent coffee grounds to mass flow rate of air (W c /W a ) (0.1 to 3.6) on the moisture reduction (M r ) and average residence time of the particles on the cyclonic dryer (APRT) were studied. It was observed an inverse relation between M r and the ratio W c /W a and a direct relation between M r and T a . Regarding the APRT, it presented an inverse relation to W c /W a . Additionally, the characterization of the spent coffee grounds was performed with respect to the centesimal composition, density and granulometric distribution. It was observed increasing the density and particle size with moisture increasing. It was shown that the cyclone could be an efficient dryer for particulate solids with the advantages of high moisture reduction within short residence time.pt_BR
dc.languageenpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal de Lavraspt_BR
dc.rightsacesso abertopt_BR
dc.sourceCoffee Sciencept_BR
dc.subjectHeat-mass transferpt_BR
dc.subjectBiomasspt_BR
dc.subjectPhysical characterization of spent coffee groundspt_BR
dc.subjectGas-solid flowpt_BR
dc.subjectTransferência de calor e massapt_BR
dc.subjectBiomassapt_BR
dc.subjectCaracterização física da borra de cafépt_BR
dc.subjectEscoamento gás-sólidopt_BR
dc.titleDrying of spent coffee grounds in a cyclonic dryerpt_BR
dc.title.alternativeSecagem de borra de café em um secador ciclônicopt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.description.resumoO processo de secagem em um secador ciclônico foi estudado para borra de café, um sub-produto da indústria de café solúvel. Com base em planejamento experimental, os efeitos da temperatura do ar (T a ) (59 a 271 oC) e a razão vazão mássica de borra de café, por vazão mássica de ar (W c /W a ) (0,1 a 3,6) , na redução do teor de umidade (M r ) e no tempo de residência médio das partículas no secador ciclônico (APRT) foram estudados. Foi observada uma relação inversa entre M r e a razão W c /W a e uma relação direta entre M r e T a . Com relação ao APRT, esse apresentou uma relação inversa com relação a W c /W a . Adicionalmente, a caracterização da borra de café foi feita com relação à composição centesimal, densidade e distribuição granulométrica. Foi observado um aumento na densidade e no tamanho de partículas com o aumento do teor de umidade.pt_BR
Aparece nas coleções:DCA - Artigos publicados em periódicos

Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
ARTIGO_Drying of spent coffee grounds in a cyclonic dryer.pdf850,02 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir


Este item está licenciada sob uma Licença Creative Commons Creative Commons