Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8858
metadata.ojs.dc.title: From the brazilian northeast to international markets: how can resources contribute to the internationalization?
metadata.ojs.dc.title.alternative: Do nordeste brasileiro para o mercado internacional: Como os recursos contribuem para a internacionalização?
metadata.ojs.dc.creator: Leite, Yákara Vasconcelos Pereira
Moraes, Walter Fernando Araújo de
Salazar, Viviane Santos
metadata.ojs.dc.subject: Internationalization
Resources
Qualitative research
Internacionalização
Recursos
Pesquisa qualitativa
metadata.ojs.dc.publisher: Organizações Rurais & Agroindustriais
metadata.ojs.dc.date: 30-Jan-2014
metadata.ojs.dc.identifier.citation: LEITE, Y. V. P.; MORAES, W. F. A. de; SALAZAR, V. S. From the brazilian northeast to international markets: how can resources contribute to the internationalization? Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 15, n. 3, p. 301-313, 2013.
metadata.ojs.dc.description.resumo: Os recursos estratégicos podem facilitar o atendimento às demandas de mercado, considerando isso, esta investigação centra-se no seguinte problema de pesquisa: Como recursos estratégicos influenciam o processo de internacionalização do negócio de beneficiamento de amêndoas do Grupo FAN, ao longo do tempo? Por meio de um estudo de caso em retrospectiva, os dados foram coletados principalmente através de visitas técnicas e entrevistas semiestruturadas. Os resultados indicam que a organização adotou três fases, a fim de se tornar internacional: exportação; subsidiária integral; subsidiária de compra. Verificou-se que os recursos estratégicos relacionados ao produto, ao local e ao empreendedor propiciaram a internacionalização.
metadata.ojs.dc.description.abstract: Strategic resources come as a facilitator in meeting the demands of the market, considering this the present research focuses on understanding: How strategic resources have influenced the internationalization process of Group FAN’s nut processing business over time? Through a retrospective study, data were collected mainly through technical visits and semi-structured interviews. The findings indicate that the organization has adopted three stages in order to become international: exportation; wholly owned subsidiary; purchasing subsidiary. It was verified that the strategic resources related to the product, the location and the entrepreneur formed the means by which it was possible to be internationalized.
metadata.ojs.dc.identifier: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/730
metadata.ojs.dc.language: eng
Appears in Collections:Organizações Rurais & Agroindustriais

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.