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Título: Produção de biomassa do Agaricus blazei Murrill em vários meios de cultura e desempenho e qualidade da carne de frangos de corte alimentados com ração suplementada com este fungo
Título Alternativo: Production of Agaricus blazei Murrill biomass in several culture media and performance and quality of the meat of broiler chickens fed diet supplemented with that fungus
Autor(es): Guimarães, João Borges
Orientador: Dias, Eustáquio Souza
Coorientador(es): Schwan, Rosane Freitas
Bertechini, Antônio Gilberto
Membro da banca: Bressan, Maria Cristina
Assunto: Cogumelos
Agaricus blazei
Frango de corte
Broilers (Poultry)
Carne - Qualidade
Meat - Quality
Mushrooms
Data de Defesa: 22-Fev-2006
Data de publicação: 2014
Referência: GUIMARÃES, J. B. Produção de biomassa do Agaricus blazei Murrill em vários meios de cultura e desempenho e qualidade da carne de frangos de corte alimentados com ração suplementada com este fungo. 2006. 140 p. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2006.
Resumo: Este trabalho teve como objetivos o desenvolvimento de novos meios de cultura para a produção de massa micelial do fungo Agaricus blazei e avaliar a utilização desse cogumelo como aditivo na ração para frangos de corte. Para isso, foram conduzidos três experimentos: no primeiro, foram avaliadas diferentes formulações de meios de cultura, visando à produção de massa micelial de Agaricus blazei; no segundo, avaliou-se o desempenho de frangos de corte alimentados com ração suplementada com o cogumelo desidratado e, no terceiro, avaliou-se a qualidade da carne de peito de frango alimentado com o Agaricus blazei. O meio de cultura de baixo custo e com melhor crescimento micelial foi o NPK; formulado com adubos fertilizantes, sacarose e vinhaça. A concentração ideal do cogumelo na ração de frango foi de 0,16% (p/p). Os dados obtidos indicaram que o uso do cogumelo Agaricus blazei em ração de frangos de corte aumentou o ganho de peso das aves e alterou positivamente atributos de qualidade da carne de peito, como perda de peso por cozimento, luminosidade e pH.
The mushroom Agaricus blazei native to Brazil and grown in several countries can be utilized as a functional food and in chickens, it aims at either the elimination or the decrease of antimicrobials in those birds´ diets. This work was intended to develop new culture media for the production of mycelial mass of A. blazei and evaluate the use of that mushroom as an additive in the diet for broiler chickens. So, three experiments were conducted: in the first, different formulations of culture media were evaluated, aiming at the production of A. blazei mycelial mass for utilization in diet; in the second, broiler chickens´ performance fed supplemented with the dehydrated mushroom was evaluated and in the third, the breast meat quality of chicken fed A. blazei was evaluated. In the first phase of the research, three groups of new culture media the first phase were formulated: Nitrogen-Phosphorus-Potassium (NPK), Alternative Basic Medium (MBA) and Supplemented Molasses Solubles Medium (MVS), which were compared (mm/day and mg/day) with the (MBC), medium already utilized in laboratory. The culture medium of low cost and best mycelial growth was the NPK; formulated with fertilizers (NPK, dolomitic limestone, KCl and ammonium sulfate), sucrose, supplemented molasses solubles medium and beer leaven. In the second phase the performance of 595 Ross chickens fed A. blazei -enriched diet in 6 treatments and one control, performance being evaluated between 1 and 42 days. The results indicated differences among the treatments, 0.163% being the ideal concentration of dehydrated mushroom in the diet. In the third phase, the quality of the breast meat of the chicken fed the mushroom A. blazei was evaluated. The quality measures analyzed at 21 and 42 days of raising: color, weight loss by cooking (WLC), shearing force - softness (SF), pH, protein, fat, moisture and ashes. The results indicated that use of the mushroom A. blazei in broiler chicken diet altered positively the quality attributes of breast meats weight loss by cooking, luminosity and pH.
Informações adicionais: Dissertação apresentada à Universidade Federal de Lavras, como parte das exigências do Programa de Pós-Graduação Strictu Sensu em Ciência dos Alimentos para a obtenção do título de Mestre.
URI: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/1771
Publicador: UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS
Idioma: pt_BR
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