Use este identificador para citar ou linkar para este item: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/58459
Título: Celulose bacteriana produzida a partir de coprodutos da agroindustria para remoção de corantes de resíduos de laboratório
Título(s) alternativo(s): Bacterial cellulose produced from agro-industrial co-products for removal of dyes from laboratory residues
Autores: Silva, Cristina Ferreira
Lira, Jean Marcel Sousa
Ribeiro, Luciana Silva
Silva, Cristina Ferreira
Avila, Carla Luiza da Silva
Ribeiro, Luciana Silva
Couto, Gustavo Henrique
Oliveira, Juliano Elvis de
Palavras-chave: Resíduos agroindustriais
Glicerol
Casca de café
Bactérias do ácido acético
Celulose microbiana
Agroindustrial waste
Glycerol
Coffee husk
Acetic acid bacteria
Microbial cellulose
Data do documento: 23-Out-2023
Editor: Universidade Federal de Lavras
Citação: MOTA, M. C. B. da. Celulose bacteriana produzida a partir de coprodutos da agroindústria para remoção de corantes de resíduos de laboratório. 2023. 89 p. Tese (Doutorado em Microbiologia Agrícola)–Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2023.
Resumo: Cellulose is a natural polymer synthesized by plants and some species of acetic acid bacteria (AAB). Bacterial cellulose (BC) is a natural polymer that can be used by the pharmaceutical and food industries and in the recovery of environments contaminated with metals. In order for companies to increasingly use this biomaterial, it is important to seek new sources of carbon at more attractive costs. The BC has advantageous physicochemical characteristics such as high purity, high crystallinity, high tensile strength and high porosity. An economic and environmental alternative is to use nutrients from alternative sources such as agro-industrial residues. This theoretical reference discusses possible alternative substrates for BC production, the ideal conditions for producing this biopolymer, its molecular structure and the cost of production by conventional and alternative means.
URI: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/58459
Aparece nas coleções:Microbiologia Agrícola - Doutorado (Teses)



Este item está licenciada sob uma Licença Creative Commons Creative Commons